5 kuuga lisandus registrisse 769 väikelaeva

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu tööpaat, mida kasutatakse ka merepäästetöödel ning kiirabipatsientide transpordiks mandrile
Kihnu tööpaat, mida kasutatakse ka merepäästetöödel ning kiirabipatsientide transpordiks mandrile Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees
  • Eestis on registreeritud 32 728 veesõidukit
  • Suurima osa hobimeresõidukitest moodustavad mootorpaadid

Käesoleva navigatsioonihooaja lõpuks oli Eestis registreeritud üle 33 000 väikelaeva. Enim on arvel mootor- ja sõudepaate, alates juunist on registrisse lisandunud 769 alust.

Mai lõpu seisuga oli Eesti maanteeameti sõidukite registris arvel 32 728 väikelaeva ja veesõidukit. Järgneva 5 kuuga lisandus registrisse 769 alust, novembri alguse seisuga oli Eestis kokku registris 33 497 väikelaeva. Kõige enam on Eestis mootorpaate (ligi 16 000) ja sõudepaate (üle 12 000). Nii purjekaid kui jette on 1 000 ringis. 

Eestis on kohustus registreerida Maanteeametis kõik hobimeresõiduks kasutatavad väikelaevad kogupikkusega alates 2,5 m. Kui veesõidukit kasutatakse teenuse osutamiseks, reisijateveoks või kutselisel kalapüügil, tuleb need alla 12-meetriste töölaevadena registreerida eraldi ning neile kehtivad rangemad ohutus- ja varustusnõuded. Selliseid laevana registreeritud veesõidukeid on Eestis ligi 2,5 tuhat.

Registrisse ei pea kandma võistlusspordiks ja treeninguteks mõeldud purjekaid ja mootorpaate ega primitiivse konstruktsiooniga kergeid veeliiklusvahendeid nagu kanuud, süstad ja vesijalgrattad. 

Võrdluseks: Soomes ja Rootsis on kummaski riigis registreeritud ligikaudu 800 000 paati-jahti ning Norras on umbes 1 miljon veesõidukit.

Väikelaevade lisandumine Eesti registrisse alates 2018. aasta maikuust:

Juuni 225

Juuli 216

August 171

September 87

Oktoober 70

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles