Soomaa haabjas tegi suure sammu UNESCO vaimsesse pärandisse kandmise poole

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed proovivad Tääksi ürgturul haabjasõitu, pilt aastast 2017
Lapsed proovivad Tääksi ürgturul haabjasõitu, pilt aastast 2017 Foto: Elmo Riig / Sakala
  • Soomaa haabjas esitatakse UNESCO vaimse kultuuripärandi nominendiks
  • Kultuuriministeerium toetas Haabjaseltsi ja Põlisrahvaste Arengu Keskuse ideed

Kultuuriministeerium andis 14. novembril põhimõttelise toetuse Eesti Haabjaseltsi ja Põlisrahvaste Arengu Keskuse ettepanekule nomineerida Soomaa haabjaehitus UNESCO vaimse kultuuripärandi nimistusse ja soovitas alustada kande ettevalmistuse protsessi.

Kultuuriministeeriumi toetava otsusega käivitub algatuse “Soomaa haabjas UNESCOsse” järgmine etapp, millesse kaasatakse ka UNESCO Eesti Rahvusliku Komisjon, Rahvakultuuri Keskus, täiendavad eksperdid ning partnerid. 

Ajakirjanik Catherine Mack Londonist Karuskosel haabja laotamist õppimas  
Ajakirjanik Catherine Mack Londonist Karuskosel haabja laotamist õppimas  Foto: Elmo Riig / Sakala

Soomaa haabjakultuuri kandja Aivar Ruukel ütles, et Eesti Haabjaselts ja Põlisrahvaste Arengu Keskus esitasid kuu aega tagasi ühispöördumise kultuuriminister Indrek Saarele, et minister aitaks kaasa Soomaa haabjaehituse esitamisele UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja. "Ilmselt oli sellest siis kasu, sest eile tuli vastus, et meie algatust toetatakse," ütles Ruukel. 

Täiendavaks põhjenduseks haabja viimiseks UNESCO-sse on ühepuupaatide olulisus paljude soome-ugri hõimurahvaste vaimses kultuuripärandis, mistõttu Soomaa haabja ehitamise tunnustamine UNESCO poolt aitaks kaasa ühepuupaatide ehitamise oskuste väärtustamisele ja edasikestmisele ka Venemaal elavate hõimurahvaste seas.  

Algatusrühma eesmärgiks on jõuda haabja nominatsiooni esitamiseni UNESCOsse 2020. aastaks, mil Tartus toimub 8. soome-ugri rahvaste maailmakongress. Selleks puhuks on kavas korraldada ka soome-ugri haabjasõit Emajõel. 

Ruukel ütles, et algselt oli mõte teha nii taotlus kui haabjasõit koos Venemaal elavate ugrilastega, kuid kuna Venemaa pole ÜRO vaimse kultuuripärandi konventsiooni ratifitseerinud, peavad naaberriigi haabjatraditsiooni kandjad leppima osalemisega meie korraldatavatel üritustel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles