Jäi ellu tänu päästevestile: kapten kukkus üle parda, jaht sõitis ära

Jaano Martin Ots
Copy
Merepäästeoperatsioon Turu saarestikus üle parda kukkunud purjetaja päästmiseks
Merepäästeoperatsioon Turu saarestikus üle parda kukkunud purjetaja päästmiseks Foto: Lääne-Soome rannavalve
  • Kapteni kaotanud purjekale jäid alaealine reisija ja koer
  • Merepäästjad vintsisid vette kukkunud kapteni kopterisse 40 minutit hiljem

Päästevest ja veekindel telefon päästsid üle parda kukkunud jahtkapteni elu.

Pühapäeval juhtus Soomes Turu saarestikus mereõnnetus, kui ahtrisse pilti tegema läinud jahtkapten üle parda kukkus ning purjekas omapead edasi sõitis. Lisaks kaptenile olid õnnetuse hetkel pardal alaealine reisija ning koer. Noor meeskonnaliige ei suutnud jahti peatada ega osanud vette kukkunud kaptenit abistada.

Kaptenil oli seljas päästevest ja taskus veekindel mobiiltelefon. Selle abil sai ta ühenduse merevalvekeskusega ja kutsus abi. Merehädaline edastas päästjatele piisavalt täpse info õnnetuskohast ning 40 minutiga saabunud päästekopter leidis vees ulpiva purjetaja koheselt. Kergelt alajahtunud kapten vintsiti kopterisse ning toimetati Turusse tervisekontrolli. Sündmuskohale kutsuti ka piirkonna päästepaadid ning merevalvelaev Uisko. 

Juhitamatu jahiga omapäi edasi triivinud noor meresõitja tõmbas hüüdes teise samas piirkonnas seilanud jahi meeskonna tähelepanu ning teise aluse VHF-mereraadiojaama kaudu kutsuti abi. Päästepaatidega kohale saabunud merepäästjad ronisid hätta sattunud jahi pardale, said aluse kontrolli alla ning võtsid purjed alla. Reisija ja koer viidi merepäästelaevaga kaldale, merepäästjad toimetasid lähimasse turvalisse sadamasse ka purjeka. 

Lääne-Soome Merevalvekeskuse teatel aitasid jahedasse vette sattunud purjetaja elu päästmisele oluliselt kaasa päästevest ja veekindel telefon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles