Uued fotod ⟩ Tormilained neelavad peagi endise rahandusministri suvila Kloogarannas (5)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy

Jäävaba meri ja talvetormid on Kloogaranna liivast kallast nii palju murrutanud, et kaldavallile ehitatud suvilat ähvardab merre varisemine.

Vanast nõukogude piirivalve valvetornist ehitatud suvila Lahepera lahe rannas kuulub endisele rahandusministrile Harri Õunapuule. Peremees on mere laastava mõju vastu püüdnud rannale kuhjata kividest kaitserajatisi, kuid erosiooni pole see peatanud. Meri on liivast kaldavalli nii palju ära uhtunud, et varem kaldavallil olnud aed on merre varisenud ja liivane rannariba mere ja metsa vahelt kadunud.

Võrreldes tänavust seisu eelmise aasta talvetormide aegu tehtud piltidega, on näha, et meri on kaldast taas tubli tüki ära uhtunud ning lained jõudnud maja vundamendini. 

Loodusteadlane, ajakirjanik ja poliitik Peeter Ernits kommenteeris oma sotsiaalmeedialehel olukorda järgmiselt: «Lugupeetud inimene, endine minister ehitas villa otse mere äärde ja sulges kividega kuulsa Klooga supelranna. Keskkonnainspektsioon arvab, et kõik on OK, pole maja merele üldse liiga lähedal. Aga meri, sunnik, arvab teisiti ja võtab peagi oma,» kirjutas Ernits.

Liiva ära uhtumine Kloogarannast algas 8-9 aastat tagasi, kui Lahepere lahe lõunarannalt lammutati nõukogudeaegne sõjaväe muul. Muuli lammutamise põhjuseks oli, et selle idaküljel kasvanud roostikku kippusid kuhjuma vetikad, mis seal kõdunedes ebameeldivat lõhna levitasid. 

Vabakutseline loodusemees Urmas Tartes kommenteeris, et veneaegne muulide ehitamine muutis rannikuprotsesse nii, et nõukogude piirivalve sai oma valvetorni rannavallile üldse ehitada.

«Muulide lammutamine kümmekond aastat tagasi muutis aga liivade tasakaalu ja just piirivalvetorni juures on toimunud kõige suurem erosioon. Loomulikult on oma osa ka tormide võimsuses ja sageduses,» kommenteeris Tartes.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles