Politsei- ja piirivalveamet taastab piiripunktide töö 30 sadamas

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Baltic Workboatsis valmistatud patrullpaat Udria.
Baltic Workboatsis valmistatud patrullpaat Udria. Foto: Jarek Jõepera
  • Oma veesõidukiga saartele seilamine on lubatud ainult saarte elanikele
  • Tormine ilm piirab isiklike veesõidukite liiklust saartele ja üle merepiiri
  • Oma alusega saabuvad välismaalased peavad minema karantiini
  • Merepiiri täieliku kinnipanekuni pole jõutud, taastati piiripunktid sadamates

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) tegeleb merepiiri kontrolliks vajalike meetmete välja töötamisega ning meritsi isiklike veesõidukitega piiri ületavate inimeste registreerimise korraldamisega. Osades väikesadamates taastatakse piiripunktid, PPA laevastik asub kontrollima merepiiri. Täna teatas valitsus liikumispiirangu laiendamisest Manija saarele.

Eesti rohkem kui 3800 kilomeetri pikkusel rannajoonel on kokku ligikaudu 200 sadamat ja väikesadamat, mille kaudu on meritsi võimalik riiki siseneda või siit lahkuda. Pärast Schengeni viisaruumiga ühinemist ei ole Eesti väikesadamates kohustuslikku piirikontrolli teostatud. Kolmandatest riikidest saabujatele rakendati seni piirikontrolli teenust teatavates sadamates asuvates piiripunktides vastavalt väljakutsele.

Nüüd peab PPA seoses liikumise ajutise piiramisega saartel ning piiride sulgemisega võtma taas kontrolli alla ka kogu merepiiri. PPA piiripunktid asuvad vaid kolmekümnes sadamas ning neist enamuses ei ole piirivalveametnikud püsivalt kohal, vaid saabuvad väljakutsel.

Eriolukorras sisepiiri kontrolli ja riigipiiri valvamise ajutise taaskehtestamise määrusega on piirikontrollist vabastatud kohalikud rannapüügi kalalaevad. Erandlikel asjaoludel võib politseiametnik anda loa ületada sisepiiri väljaspool piiripunkti, kui isiku dokumendid on korras.

Väikelaevaliiklust jälgib Merevalvekeskus

Politsei-ja Piirivalveameti politseikolonelleitnant Kristjan Toom selgitas veeliikluse järelevalve rakendamist järgmiselt:

«Valitsuse kehtestatud liikumispiirangute alusel alustas Politsei- ja Piirivalveamet (PPA) Saaremaale, Muhumaale, Hiiumaale ning Vormsi, Kihnu, Manija ja Ruhnu saarele ja sealt ära liikuvate inimeste kontrolli. Eesti merealal jälgib veesõidukite liikumist Merevalvekeskus, kellel on õigus veesõidukilt saada teavet tema liikumisest ja eesmärgist. Kui veesõidukil puudub raadiosaatja ja PPA Merevalvekeskusel ei ole võimalus sellega ühendust saada, siis võib Merevalvekeskus suunata veesõiduki sihtsadamasse vastu politsei patrulli, kes täpsustab veesõiduki reisi asjaolud. Lääne- Eesti saarestiku ümbruses patrullivad ka PPA laevad, millel on samuti õigus veesõidukeid peatada ja täpsustada reisi asjaolusid. Kalapüük (ja muud tööd) on merel lubatud. Näiteks, kui kalur läheb merele ja tuleb samasse punkti tagasi, siis on see lubatud. Loodame siinkohal ka inimeste mõistvale suhtumisele piirangutesse.»

Siseministeeriumi piirivalvepoliitika osakonna nõunik Viljar Kärk rõhutas, et kindlasti tuleb ka väikelaevadega saabuvatel inimestel arvestada üldiste piirangutega, mis on kehtestatud seoses koroonaviiruse levikuga. «Üle Eesti riigipiiri saabuv väikelaev peab suunduma rahvusvaheliseks liikluseks avatud sadama piiripunkti. Sealjuures on väikelaeva juhil kohustus teavitada Politsei- ja Piirivalveametit ning sadamakaptenit oma saabumisest. Vajalikud kontrollid teostab politsei, kes olenevalt piiripunktist on kohal kas alaliselt või saabub sinna väljakutsel,» selgitas Kärk. 

Sadamapidajad ootavad PPA juhtnööre

Sadamatele polnud esmaspäeva keskpäevaks infot veel edastatud. Mandriühenduse sadamaid haldava aktsiaseltsi Saarte Liinid juhatuse esimees Villu Vatsfeld ütles, et sadamapidajale sellekohaseid juhtnööre saabunud ei ole. Vatsfeld lisas, et väikesadamates tegelikult talvisel ajal navigatsiooni praktiliselt ei toimu ning hetkel see suur probleem suur ei ole. Ka Hiiumaa vallavolikogu esimees Aivar Viidik kinnitas, et hetkel on meresõidus madalhooaeg ning väljaspool ametlikke parvlaevaliine reisijate liiklust ei toimu, juhtnööre kontrolli sisse viimiseks Hiiumaa sadamates ei ole saanud ka Hiiumaa vallavalitsus. Viidiku sõnul oli tal PPA kohaliku esindajaga mereliikluse korraldamisest juttu ning Hiiumaale saab isikliku veesõidukiga siseneda Lehtma ja Heltermaa piiripunktide kaudu. 

Kihnu vallavanem Ingvar Saare sõnas, et liikumispiirangu sisse jääv Kihnu vallavalitsus ei ole saanud eraldi korraldusi väikelaevaliikluse reguleerimiseks või reisijate registreerimiseks. «Torm hetkel reguleerib,» kinnitas Saare ja ütles, et täna väikelaevade ja paatide liiklust Kihnus ei toimu.

Sadamad, kus toimub liikumispiirangu ajal aluste piirikontroll.
Enamuses piiripunktides saabuvad ametnikud toiminguid teostama väljakutsel.

  1. Dirhami
  2. Heltermaa
  3. Kunda
  4. Kuivastu
  5. Lehtma
  6. Loksa
  7. Miiduranna
  8. Muuga
  9. Mõntu
  10. Narva-Jõesuu
  11. Paldiski Põhjasadam
  12. Paldiski Lõunasadam
  13. Pärnu
  14. Rohuküla
  15. Roomassaare
  16. Saaremaa Sadam
  17. Sillamäe
  18. Tallinn-Meeruse
  19. Tallinn-Bekkeri
  20. Tallinn-Vene-Balti
  21. Tallinn-Paljassaare
  22. Tallinn-Lahesuu
  23. Tallinn-Noblessneri
  24. Tallinn-Patareisadam
  25. Tallinn-Vanasadam
  26. Tallinn-Pirita
  27. Tallinn-Kakumäe
  28. Veere
  29. Vergi
  30. Virtsu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles