Soome avas merepiiri väikelaevade hoolduse- ja müügiettevõtetele

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Paadid Pirita jahisadamas talvekorteris
Paadid Pirita jahisadamas talvekorteris Foto: Tairo Lutter
  • Soome ja Rootsi vahel võimaldatakse paate-jahte transportida, müüa ja hooldada
  • Paadi transport meritsi loetakse kaubaliikluseks, kui seda teeb vastav ettevõte

Soome merevalveamet kinnitas, et alates maist on lubatud merepiiri ületamine kaubaliikluseks ka teiste veesõidukitega peale suurte liinilaevade. Eesti piir on väikelaevadele kinni, kuna Eesti ei pea väikelaevade naaberriiki toimetamist hädavajalikuks kaubaveoks. 

Soome merepiir avati ka väikelaevadele, kui sõite teeb paatide ja väikelaevadega tegelev ettevõte, kinnitas Soome paadiettevõtete liidu Finnboat tegevjuht Jarkko Pajusalo Postimehele. «Piiri ületamise piiranguid leevendati business-to-business tüüpi väikelaevade transpordiks ühest riigist teise. Soome veealadel võib vabalt paadiga sõita, külastada saartel asuvaid suvilaid ja kalastada,» selgitas Pajusalo. 

Väikelaevadega võib üle Soome piiri seilata nende omanikule või remondikohta kohale toimetamiseks, samuti teises riigis talvekorteris olnud paadi kodumaale tagasi toomiseks. Alused peavad siiski nii riiki saabudes kui ka lahkudes läbima nõuetekohase piirikontrolli ning firmadel tuleb enne tõendada, et tegemist on ärieesmärgil tehtava sõiduga. Kohustus pärast piiri ületamist karantiini jääda kehtib ka meritsi Soome saabunutele.

Praegu liigub väikelaevaliiklus ainult Soome ja Rootsi vahel ning Eesti paadihotellidesse lõksu jäänud Soome alustele ei saa nende omanikud järele tulla. Eesti politsei ja piirivalveamet ei käsitle väikelaevade liiklust hädavajaliku kaubaliiklusena. Soome merevalveameti info kohaselt on nad pöördunud PPA poole ettepanekuga võimaldada ettevõtetel Eestis remondis või talvekorteris olnud soomlaste veesõidukeid tagasi kodumaale toimetada, kuid Eesti pool ei ole merepiiri reegleid leevendanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles