NATO sõjalaevad viisid Venemaa Arktikas läbi mereväeõppuse (2)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
USA hävitaja Donald Cook
USA hävitaja Donald Cook Foto: YORUK ISIK/REUTERS
  • Arktikas põrkuvad suurriikide huvid põhjustavad põhjapiirkonnas uusi vastasseise

Kolm USA sõjalaeva ning üks Suurbritannia fregatt harjutasid navigeerimist Barentsi merel Venemaa Arktika ranniku lähistel. NATO sõjalaevad olid piirkonnas viimati külma sõja perioodil. 

Ameerika õhutõrjehävitajad USS Donald Cook, USS Porter ja USS Roosevelt ning Ühendkuningriigi kuningliku mereväe fregatt HMS Kent jõudsid eile Barentsi merele, et viia Venemaa ranniku lähedal, kuid siiski neutraalvetes läbi mereväe navigatsiooniharjutus, teatas CNN. Frankfurter Allgemeine rõhutas, et vastasseisu vältimiseks oli Venemaad missioonist eelnevalt teavitatud, kuid see oli esimene kord pärast külma sõja lõppu, kui Ameerika sõjaväealused piirkonda on läbinud. 

USA mereväe Euroopa esindajad teatasid, et operatsiooni eesmärk on kinnitada navigatsioonivabadust ning demonstreerida liitlastevahelist tihedat integratsiooni.

Barentsi mere ääres asub Venemaa Põhja-Jäämere sõjalaevastiku baas Murmansk ning CNNi teatel juhtisid Ameerika sõjaväeametnikud tähelepanu, et Venemaa on oma sõjalist kohalolekut Arktikas pidevalt laiendanud.  

Märtsis lendasid Venemaa sõjalennukid Alaska ranniku lähedal, siiski USA õhuruumi sisenemata. Eelmisel nädalal lähenesid Venemaa sõjalennukid kahel korral NATO õhuruumile aga Norra ranniku lähedal. 

Arktika sulava jääkilbi all lasuvad maavarad põhjustavad suurriikide huvide ristumist piirkonna kasutamisel ning naabruses asuvate riikide jaoks on Põhja-Jäämerel ka sõjalis-strateegiline tähtsus. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles