Kesselaiu vabatahtlikud merepäästjad tõid kaldale 1,5 tundi ulpinud kajakimehe (1)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Kajakk matkavarustusega. Pilt on illustratiivne.
Kajakk matkavarustusega. Pilt on illustratiivne. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/PM/SCANPIX BALTICS

Täna pärast keskpäeva Läänemaa rannikumeres ümber läinud kajakisõitja pääses tänu veekindlale telefonile, päästevestile ja vabatahtlike kiirele tegutsemisele vaid pikema suplusega. 

Kukerannast Papilaiule teele asunud keskealise merematkaja kajakk läks tugevas tuules ja umbes meetrikõrguses laines ümber ning sõitja sattus vette. Algul püüdis mees kummuli läinud kajakki Papilaiule sõuda, kuid vastutuules rauges matkaja jõud ning tuul hakkas teda saarest eemale kandma. Tundes, et enam ei jaksa, helistas mees veekindlas kotis kaasas olnud telefoniga hädaabinumbrile 112, kust kõne ühendati merevalvekeskusse. Matkajal polnud kalipsot, kuid seljas oli sportvest, mis aitab hädaolukorras pinnal püsida. Veetemperatuur oli 19 kraadi.

Merevalvekeskus teatas õnnetusest piirkonna vabatahtlikele merepäästjatele Puises ja Muhus, neilt jõudis info kiiresti Kesselaiu SAR-üksusele, mille paat koheselt ka välja sõitis, kinnitas Kesselaiu vabatahtlik merepäästja Indrek Allmann. Politsei- ja Piirivalveameti aluseid piirkonnas polnud, kuid välja sõitis ka Puise vabatahtlik merepäästeüksus. Esialgne info õnnetuse asukohast oli puudulik, mistõttu suundus Kesselaiu paat alguses valele poole Papilaidu. 

Õnneks saadi merehädalisega uuesti telefoni teel ühendust ning ta oskas päästjatele oma asukohast ja olukorrast täpsemalt infot anda. Seepeale sõitis Kesselaiult välja teine paat vabatahtlikega Elvis Andersoo juhtimisel. Andersoo leidis merehädalise Papilaiu ja mandri vahelt, tõmbas ta paati ning toimetas saarele Kesse-Jaani sadamasse. Kohal viibinud vabatahtlik meedik vaatas merehädalise üle, mees abi ei vajanud ning toimetati Virtsu sadamasse. Juhuslikult piirkonnas viibinud veeteede ameti laev EVA-320 tõstis veest välja ja toimetas Virtsu sadamasse ka merehädalise kajaki.  

Allmann ütles, et poolteist tundi vees ulpinud merehädaline pääses eluga eelkõige tänu veekindlas ümbrises olnud telefonile. «Tänu sellele said vabatahtlikud temaga ühendust võtta, tema kirjelduse järgi, mida ta näeb, otsinguala täpsemalt piiritleda ning abivajaja üles leida,» ütles Allmann. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles