Politsei- ja piirivalveameti laevad kasutavad võimalust olla nähtamatud (2)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Piirivalvelaev Kindral Kurvits.
Piirivalvelaev Kindral Kurvits. Foto: PPA

Laevade automaatse identifitseerimise süsteem (AIS) aitab tõsta mereliikluse ohutust, võimaldades teistel laevadel ja kaldateenistustel merel seilavaid laevu tuvastada ning saada infot nende liikumiskiiruse ja kursi kohta. PPA laevad kasutavad seadusega antud võimalust liikuda nähtamatult.

Kolmapäeval Tallinna lahel toimunud rahvusvahelist merereostuse likvideerimise õppust Balex Delta meedia vahendusel jälginud huvilised panid tähele, et kuigi õppusel osalesid ka Eesti politsei- ja piirivalveameti (PPA) laevad, siis nende liikumist rahvusvahelise laevade automaatse identifitseerimissüsteemi AIS rakendused, näiteks Marinetraffic.com ei näidanud. 

«Lugesin reostustõrjeõppuse lugusid ja vaatasin pilti reaalajas. Välismaalaste laevad olid kenasti näha, aga meie omasid mitte,» kommenteeris jahtkapten Peeter Marvet. Ka teised AIS rakenduse kasutajad on täheldanud, et PPA laevu näitab küll radar, kuid alustele, millel kasutatakse AISi-põhist laevaliikluse tuvastamist, ilmuvad piirivalve ja sõjalaevad halva nähtavuse korral udust või pimedusest välja ootamatult.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles