Viking Line'i laev Amorella sõitis Ahvenamaal karile

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Soome piirivalveameti foto Amorellast, kui laev Mariehamni esisel 2013. aastal madalale kinni jäi.
Soome piirivalveameti foto Amorellast, kui laev Mariehamni esisel 2013. aastal madalale kinni jäi. Foto: Rajavartiolaitos/AP

Viking Line'i reisilaev Amorella sõitis täna hommikul kell 9.45 ajal Ahvenamaa saarestikus karile ning laev otsustati uppumise vältimiseks juhtida Järsö saare randa. Reisijad teadaolevalt viga ei saanud.  

Stockholmi ja Turu vahel kurseeriv reisilaev Amorella sõitis täna hommikul Ahvenamaa saarestikus tagasiteel Turust Stockholmi karile. Aftonbladeti teatel tekkisid laeva veealuses osas saadud vigastuste tõttu mitmed lekked. 

Õnnetus juhtus kella 9.45 ajal Märrskäri saarest põhja pool. Pardal oli 207 reisijat ja 74 meeskonnaliiget, reisijatel paluti selga panna päästevestid ja oodata edasisi korraldusi. Seni teadaolevalt keegi vigastada pole saanud. 

Pärast põhjapuudet võttis laevajuht vastu otsuse sõita laev sama saarestiku Järsö saare rannal madalale, et vältida laeva ümberminekut või uppumist lekke tagajärjel. 

Expressen avaldas video sündmuskohalt, millelt on näha avariipaigale saabunud päästehelikopterit ja merepäästjate mootorpaate. Video põhjal otsustades on laev sõitnud vööriga otse saare kaldasse. Laev on madalal tugevalt kinni ning seisab otseasendis püsti. 

Päästetöid juhib Soome piirivalve Lääne-Soome piirkond. AIS-jälgimissüsteem Marinetraffic näitab, et laev asub madalal Ahvenamaa Järsö saare lähistel. 

TÄIENDATUD: Kell 15.20 ajal alustati reisijate evakueerimist laevalt.


Amorella sattus Ahvenamaal Marienhamni lähistel sarnasesse avariisse ka 2013. aastal. Siis tuvastas uurimine, et madalale sõideti inimliku eksimuse tõttu. Ahvenamaa saarestiku laevateed on kitsad ning kulgevad kaljuste saarte vahel. Suurte laevade puhul võib nende inertsi ja aeglase manööverdusvõime tõttu saada saatuslikuks ka väike valearvestus laeva juhtimisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles