Meresõiduohutuse seadus viiakse vastavusse EL-i õigusega

Copy
Keskkonnakaitsjate ja laevandusettevõtte Trafigura vastasseis Paldiskis 2006. aastal, kui Greenpeace takistas Elevandiluurannikule mürgiseid jäätmeid vedanud tankeri Probo Koala sadamast lahkumist. Eestis viidi tankeri mürgilast Vaivara ohtlike jäätmete kogumiskeskusse.
Keskkonnakaitsjate ja laevandusettevõtte Trafigura vastasseis Paldiskis 2006. aastal, kui Greenpeace takistas Elevandiluurannikule mürgiseid jäätmeid vedanud tankeri Probo Koala sadamast lahkumist. Eestis viidi tankeri mürgilast Vaivara ohtlike jäätmete kogumiskeskusse. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Valitsus toetas neljapäevasel istungil eelnõu, mille eesmärk on viia meresõiduohutuse seadus kooskõlla Euroopa Liidu (EL) õigusaktide ja rahvusvaheliste konventsioonide nõuetega, samuti vähendada ettevõtjate ja isikute halduskoormust.

Eelnõu vastuvõtmisel tagatakse meresõiduohutuse seaduse ja sellega seonduvate seaduste vastavus EL-i ja rahvusvahelisele mereõigusele. Samuti tagatakse seaduste sidusus, arusaadavus ning õigusselgus, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Peamised muudatustest tulenevad mõjud kaasnevad riigiasutustele, näiteks veeteede ametile, maanteeametile, terviseametile, sadamatele ning laevaomanikele.

Olulisema mõjuga muudatuseks on mitmetel tegevusaladel tegevusloa nõudest loobumine või selle asendamine majandustegevusteate esitamisega. Veeteede ameti läbi viidud analüüsi tulemusel selgus, et mitmete tegevuslubade olemasolu ei ole hädavajalik ning et senine tegevusloa saamise protsess on selle taotlejatele pahatihti liiga bürokraatlik.

Ka teiste lähiriikide praktika ei näe ette tegevusloa kohustust enamiku tegevusvaldkondade puhul.

Seaduse jõustumisel saab veeteede amet hakata reederitele väljastama tunnistusi, mis tõendab Nairobi konventsiooni nõuetele vastava tagatise või kindlustuse olemasolu, ning ballastvee konventsiooni alusel vabastusi ballastvee ja selle setete käitlemise nõuetest.

Seadus on planeeritud jõustuma 2021. aasta 1. jaanuaril. Erisusena jõustuvad Nairobi konventsiooniga seotud sätted üldises korras ning üks eelnõus toodud sätetest ka 2022. aasta 1. jaanuaril. Viimati nimetatud muudatus on seotud tervishoiuteenuse osutaja kohustusega omada kvaliteedisüsteemi. Pikem jõustumistähtaeg on vajalik kvaliteedisüsteemi nõuetele vastavaks viimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles