Valitsus eraldas ajaloolise Keri tuletorni renoveerimiseks kaks miljonit

BNS
Copy
Keri tuletorn.
Keri tuletorn. Foto: Kaupo Kala

Valitsus eraldas Läänemere ühe vanima, Keri tuletorni renoveerimiseks sihtotstarbelisest reservist kaks miljonit eurot.

Transpordiameti merenduse ja veeteede teenistuse direktori asetäitja Kaidi Katuse sõnul on rekonstrueerimistööd on jaotatud kahte etappi. Esimeses etapis peatatakse tuletorni edasine lagunemine.

Ettevalmistusi tehti Keril juba möödunud aastal, kui telliti projekteerimistööd, uuendati muinsuskaitse eritingimusi ning teostati torni tehnilise korra ekspertiis. Praegu tegeleb transpordiamet ehitusloa taotlemisega ning ehitushanke ettevalmistamisega.

Tuletorni rekonstrueerimistööde esimene etapp kestab aastani 2022 ning läheb kokku maksma umbes 2,1 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Avariitööde käigus rekonstrueeritakse torni välismüüritis, sisetrepp ning likvideeritakse metallkehandi vee läbijooksud.

Teises etapis taastatakse torn lõplikult. See lähb maksma 2,4 miljonit eurot pluss käibemaks. Täielikuks rekonstrueerimiseks tuleb taastada torni ülejäänud osad - metallkehand, laternaruum ja kuppel ning teha sisetöid. Samuti on teises etapis plaanis taastada täielikult torniga ühenduses olev tiibhoone. Tuletorn peaks lõplikult valmima aastaks 2024.

Katus selgitas, et remonttööde summa on nii suur seetõttu, et tuletorn on väga halvas seisukorras ning osa selle välisseinast on alla varisenud. Samuti suurendab maksumust tuletorni asukoht mandrist kaugel asetseval väiksesaarel, mistõttu on ehitustöödeks vajaliku ehitusmaterjali, tehnika ja inimeste transport väga kulukas.

«Keri tuletorni rekonstrueerimine on olnud meie prioriteet juba mitu aastat ning meil on hea meel, et sel aastal jõuame lõpuks remonttöödeni. Lisaks Läänemere ühele vanimale toimivale navigatsioonimärgile on Keri tuletorn ka hindamatu kultuuriväärtusega ning üks Eesti kui mereriigi sümbolitest,» ütles Katus.

Keri ning veel viis Eesti tuletorni on valitud ka rahvusvahelise organisatsiooni IALA poolt maailma saja silmapaistvamate ja erilisemate tuletornide hulka.

Tänavu plaanib transpordiamet lisaks rekonstrueerida Ruhnu tuletorni, Panga tulepaagi ning alustada Tallinna alumise tuletorni rekonstrueerimistöödega, mis peaks valmima aastal 2022.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles