Meremuuseum otsib jäädvustusi, kuidas «Kuti Särk» Tallinnas käis

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Ajalooline purjelaev Cutty Sark dokis Greenwichis 1955 - 1965
Ajalooline purjelaev Cutty Sark dokis Greenwichis 1955 - 1965 Foto: Rights Managed/John Gay/English Heritage.NMR/Ma

1992. aastal külastas Tallinna pikaajalise traditsiooniga rahvusvaheline avamere õpperegatt Tall Ships Races (TSR). Tänavu suvel oodatakse regatti taas Eesti vetesse, meremuuseum otsib fotosid ja muid meenutusi toonasest suursündmusest.

Üks regati Tallinna väisamise toonastest initsiaatoritest, purjetaja ja Kalevi jahtklubi kommodoor Kalev Vapper ütles, et 1992. aasta Tall Ships Races laevade vahepeatus Eestis oli suurte purjelaevade laevastiku sümboolne tagasitulek merelinna Tallinna. Regati Tallinna toomise peamine eestvedaja oli tookord purjetaja Otto Raud, olulise panuse andsid ürituse toimumisse ka jahtkapten Tiit Nõu, toonane linnapea Hardo Aasmäe ja linna täitevkomitee esimees Harri Lumi.

«See suursündmus oli tookord nii ootamatu, et paljud siin ei osanud selle tähtsusest arugi saada. Väheste jõududega sai korraldatud suur asi,» meenutas hiljem mitmel korral Tall Ships Races võistlusel osalenud Vapper, kes peab ligi kolmekümne aasta tagust sündmust eriti oluliseks seetõttu, et paljudele regatil osalejatele oli see Tallinna esmaavastamine pärast raudse eesriide kerkimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles