Keskkonnaamet tugevdab haugipüügi keeluajal Lääne-Eestis kalastuskontrolli

BNS
Copy
Harrastuspüüdja tohib püüda ööpäevas kuni viis haugi.
Harrastuspüüdja tohib püüda ööpäevas kuni viis haugi. Foto: Elmo Riig

Keskkonnaamet suunab järgnevatel nädalatel suuremad järelevalvejõud Eesti läänerannikule, et tagada haugidele keeluaja lõpuni kuderahu ja kontrollida püüginõuetest kinnipidamist pärast keeluaja lõppemist.  

Haugi kudeaja tõttu on merel ja siseveekogudel haugipüük keelatud kuni 30. aprillini,  Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel kehtib haugipüügi keeld 5. maini, edastas keskkonnaamet.

«Paljud kalastajad ei jõua aga keeluaja lõppu ära oodata ning tahavad juba varem haugi püüdma minna. Keeluaegade seadmisel on lähtutud teadlaste soovitustest ja nendest tuleb kinni pidada, et kalavarud saaksid täieneda,» ütles ameti järelevalveosakonna Saaremaa büroo juhataja Jaak Haamer. «Edaspidi, kui püük on juba lubatud, jälgime, et kalastajad peaksid kinni alammõõdust ja sellest aastast kehtima hakanud päevalimiidist.» 

Aprillis ja mais Eesti läänerannikul toimuvatel reididel osalevad lisaks kohalikele inspektoritele kolleegid teistest maakondadest. Reidide ajal kontrollivad inspektorid nii kutselisi kalureid kui ka harrastuskalastajaid, samuti kontrollitakse Väinamerre püügile asetatud püügivahendite vastavust kehtivatele nõuetele. Ebaseaduslikud püügivahendid eemaldatakse püügilt ja nende omanikke karistatakse seaduses ette nähtud korras.

Järelevalve andmetel suureneb püügisurve haugile Väinameres oluliselt pärast haugile kehtestatud keeluaja lõppu. Eesti läänerannikule tulevad haugi püüdma harrastuskalastajad üle kogu Eesti. Pahatihti ei peeta aga kinni haugile kehtestatud alammõõdust. Samuti võivad püütud haugikogused olla ebamõistlikult suured ja ületada harrastuskalastajate isiklikke vajadusi. Sel juhul tekivad probleemid kala realiseerimisega, sest harrastuspüügil püütud kala ei ole lubatud müüa.

Näiteks 2020. aasta maikuus kontrolliti Väinamerel Saaremaaga piirnevatel merealadel 169 harrastuskalastajat, 12 kutselist kalurit ja 20 püügivahendit. Kontrollimisel keskenduti haugipüügile kehtestatud nõuete kontrollimisele.

Inspektorid tuvastasid 17 õiguserikkumist, millest 14 panid toime harrastuskalastajad ja kolm kutselised kalurid. Õigusrikkumised olid seotud alamõõdulise haugi püügiga, harrastuskalapüügiõiguse eest tasu maksmata jätmisega, püügivahenditele kehtestatud nõuete rikkumisega ja püügipäeviku täitmise nõuete rikkumisega.

Harrastuskalapüügil ja õngepüügil keelatud ühel inimesel püüda ööpäevas rohkem kui viis haugi. Haugi alammõõt on 45 sentimeetrit ning harrastuspüügil püütud kala on keelatud osta ja müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles