«See on pretsedenti loov uuring» (5)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Uuringute juht Rene Arikas sõnas, et hakatakse tuvastama laevakeres olevate varem teadmata aukude tekkimise põhjuseid.
Uuringute juht Rene Arikas sõnas, et hakatakse tuvastama laevakeres olevate varem teadmata aukude tekkimise põhjuseid. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus (Reformierakond) allkirjastas esmaspäeval käskkirja, millega eraldatakse ohutusjuurdluse keskusele (OJK) valitsuse reservist 1,6 miljonit eurot reisiparvlaeva Estonia allveeuuringute läbi viimiseks. Põhimõttelise otsuse eraldada vraki uurimiseks kokku kolm miljonit eurot tegi valitsus kabinetinõupidamisel juba tänavu märtsis, sama summa panustab ka Rootsi. Sel nädalal eraldatud esimene osa Eesti panusest läheb lepingute sõlmimiseks ja hangete korraldamiseks, ülejäänud summa võetakse kasutusele järgmisel aastal.

OJK juhataja ja uuringute juht Rene Arikas ütles, et keskuse praegune ülesanne on esialgse hindamise tegemine ja tuvastamine, kas Estonia hukku toona uurinud ühiskomisjoni (JAIC) lõpparuandes toodud järeldused kehtivad endiselt. Uue uurimise juhtriik on Eesti, komisjoni kuuluvad liikmed Eestist, Rootsist ja Soomest.

«Tegevuse ametlik nimetus on esialgne hindamine. Uurimine peab tuvastama laevakeres olevate ning varem teadmata aukude tekkimise põhjused,» kirjeldas Arikas uuringu eesmärki. Komisjoni töö keskendub ainult pardas olevatele vigastustele ja ja sellele, kuidas need tekkida said, muude versioonide ja teooriate kontrollimine komisjoni ülesannete hulka ei kuulu.

Eeluuringud tehakse sel suvel

Arikas rääkis, et ees ootav töö on maailma ajaloos esmakordne projekt. Nii suurest laevavrakist ei ole sellises sügavuses nii põhjalikke digimudeleid ning nende analüüse ja simulatsioone tehtud.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles