Läänemaa puitlootsik ruup naasis Matsalu lahele

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Tuulingu talu peremees Ants Ale tõukab oma traditsioonilist puulootsikut pika mõlaga sadama roostikust välja.  
Tuulingu talu peremees Ants Ale tõukab oma traditsioonilist puulootsikut pika mõlaga sadama roostikust välja.  Foto: Jaano Martin Ots

Tuulingu talu peremees Ants Ale on põline läänlane ja rannakalur. Matsalu lahe põhjakaldal Haeska rannas paikneva puhketalu vaatamisväärsuste hulka kuuluvad alates sellest suvest ka kaks ajaloolist puitlootsikut, millega Ale huvilisi Matsalu lahele sõudma ja purjetama viib.

«Mõtlesin, et kui juba rahvuspargis turismiteenust pakkuda, siis tahaks seda teha nii, et kõik oleks võimalikult autentne. Matsalu lootsik on aastasadade jooksul välja töötatud mudel, mis mõeldud just meie madalatele, mudastele ja roogu kasvanud merelahtedele,» selgitas peremees omapärast veesõidukite valikut. Mõlemad Tuulingu talu ruubad on valminud Haap­salu puulaevaseltsi Vikan töökojas kümmekonna aasta eest. Kui Ale teada sai, et need puitlootsikud suurema osa ajast niisama jõude seisavad, tegi ta oma pakkumise ning ostis paadid ära. Koostöös ajalooliste laevade ehitajate ja restaureerijatega valmisid ruupadele ka mastid ja purjed, needki nii algupärased kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles