Remonditud ajalooline Vilsandi tuletorn avati taas külastajatele

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Renoveeritud Vilsandi tuletorn.
Renoveeritud Vilsandi tuletorn. Foto: Jaano Martin Ots

18. juunil taasavati Vilsandi saarel Jaan Tätte minikontserdiga ajalooline tuletorn. Torni rekonstrueerimine lõppes juba 2019. aastal, kuid pandeemia tõttu lükkus selle avamine aasta võrra edasi. 

Vilsandi tuletorn avati saareelanike kõrgete riigiametnike osavõtul pidulikult külastajatele. Majandus- ja kommunikatsiooniminister Taavi Aas ütles, et tegemist ei ole mitte ainult tavapärase taristuobjekti lindilõikamisega, vaid ka olulise sümboolse tähendusega objektiga. Jaan Tätte lisas, et tegemist on tuletorniga, millel on oma koht mitmetes tema lauludes ning lubas, et asub renoveeritud tuletornist otsima järge tuntud laulule «Majakavahi armuhüüd». Vilsandi saarevanem Neeme Rand ütles, et tal on kommentaariks vaid üks sõna: «Kena!»

Vilsandi tuletorn on Eesti kõige läänepoolseim tuletorn. Transpordiameti tellitud põhjalikud renoveerimistööd lõppesid 2019. aastal, kuid torni avamine külastajatele venis koroonapandeemia tõttu. Tuletorni renoveerimisel lähtuti Muinsuskaitseameti poolt koostatud eritingimustest, mille eest sai ehitis tunnustuse kui hästi renoveeritud kultuurimälestis.

«Vilsandi tuletorn on tänasega 13. avatud tuletorn Eestis. Lisaks Vilsandile saavad huvilised külastada ka Naissaare, Suurupi alumise ja ülemise, Pakri, Osmussaare, Saxby, Kihnu, Ruhnu, Sõrve, Ristna, Tahkuna ja Kõpu tuletorne. Meie soov on avada võimalikult palju tuletorne, et selle kaudu tutvustada Eesti merekultuuri kõigile huvilistele, eriti nüüd suvel, kus inimesed avastavad kauneid ja kaugemaid Eestimaa paiku», sõnas Transpordiameti peadirektori Kaido Padar.

Vilsandi tuletorn on ehitatud 1809. aastal ning tegemist on vanuselt kolmanda tuletorniga Eestis peale Kõput ja Suurupi ülemist tuletorni. Tuletornis on alates 2016. aastast kasutusel Eestis välja töötatud LED latern, mis on rätseplahendusena projekteeritud lähtudes Vilsandi tuletorni navigatsioonitule töö vajadustest. Tuletorni kõrval asuva energiamaja omanik Monika Pramann Salu ütles, et uudsed tuled paistavad küll kaugele merele, kuid ei pimesta ega häiri kohalikke elanikke.

Tuletornis näitab tuulesuunda ka haruldane tuulelipp, mis sai originaali järgi valmistatud ning mis mängib olulist rolli ka torni ventileerimisel. Rekonstrueerimistöid teostas Scandec Ehitus OÜ. Tuletorni taastamise kogumaksumus koos projekteerimise, omaniku järelevalve ja elektriühenduse kaasajastamisega on ligi 700 000 eurot.

Vilsandi tuletorni haldab MTÜ Saarte Hooldus ning külastajatele on see avatud iga päev kella kümnest hommikul neljani päeval, muudel aegadel torni pääsemiseks tuleb see torni haldajaga eraldi kokku leppida. Tornis on ka väike suveniiripood ja suupistekiosk. 

MTÜ Saarte Hooldus juht ja Vilsandi turismiettevõtja Marko Kullapere ütles, et otsus tuletorni haldama hakata ei sündinud kergelt ning tema jaoks on see ühevõrra nii missiooni- kui äriprojekt.  

«Vilsandil käib igal aastal tuhandeid turiste ning me teenindame neid nagunii - toome paatidega saarele, sõidutame siin bussiga ringi, korraldame ekskursioone ja toitlustust. Inimesed küsisid tuletorni nähes alati, et kas sinna sisse ka saaks. Nii otsustasimegi, et tuleb ka torni majandamine enda hooleks võtta, siis ei pea iga seltskonna jaoks eraldi juurdepääsu korraldama,» selgitas Kullapere. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles