«Admiral Bellingshausen» Islandil: Húsavíkis vaadeldakse vaalu ja inimesi

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Eesti laev veetis Husaviki varjulises sadamas mõned ööd.
Eesti laev veetis Husaviki varjulises sadamas mõned ööd. Foto: Krister Kivi

Iga paarikümne minuti tagant veereb Põhja-Islandi sadamalinna Húsavíki kalalõhnalisele kaile järjekordne auto, tavaliselt võimas nelikveoga maastur. Sadamasse saabunud laevade vaatlemine on kohalikele armastatud meelelahutus.

Püsielanikke on siin palju: paar heledast puidust raapurjestusega turismilaeva, mis ootavad Gröönimaa avanemist turistidele, sinine kalatraaler ning arutu hulk väiksemaid paadikesi, millistest kõige tillukesemad pole palju suuremad vannist, peal pooliku telefoniputka mõõtu roolimaja. Kuid kõige šikim alus akvatooriumis on kindlasti «Admiral Bellingshausen»: must kere nooljas, tekiehitised valged, veepiiril välgatamas punane joon.

Eestlaste ekspeditsioonilaeva on ka kuulda: tuul mängib 31 meetri kõrguses grootmastis nii, et üle sadama on pidevalt kuulda madalavibratsioonilist ja salapärast undamist. Reedel oli tuul nii vali, et laeva raadio andis edasi Islandi võimude poolt antud tormihoiatusi ning kogu lumistest mägedest ääristatud Skjálfandi laht oli täis valgeid laineharju, kuid laupäevaks on ilm paranenud ning 17-kraadine palavus on toonud kohalikud t-särkides päiksepäikest nautima. Koguni üht vaprat ujujat on märgatud, kes kahlas sadama lähedalt läbi kivide vette talisuplejate kombel kindaid kandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles