Kesk-Läänemere energiatõhususe projekt toob Eesti väikesadamatesse roheenergia

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Lõunaranna sadam Muhumaal panustab taastuvenergialahendustesse. Hetkel toodavad sadamas elektrit päikesepaneelid, sel aastal lisandub tuulegeneraator.
Lõunaranna sadam Muhumaal panustab taastuvenergialahendustesse. Hetkel toodavad sadamas elektrit päikesepaneelid, sel aastal lisandub tuulegeneraator. Foto: Lõunaranna Investeeringud

Kesk-Läänemere väikesadamate energiatõhususe parandamise projekt toob roheenergia investeeringuid ka Eesti väikesadamate energialahendustesse.

Covid-19 pandeemia tõttu on siseturism, sealhulgas merematkamine, kasvanud kõigis Läänemere äärsetes riikides. Hobimeresõitjaid teenindavate külalissadamate taristu on reeglina ehitatud vaid hooajaliseks kasutamiseks, mistõttu ei ole nende rajatiste ja hoonete energiatõhususele varem tähelepanu pööratud. Tänapäevased väikelaevad ning mugavustega sadamateenused aga vajavad tipphetkedel päris suurt hulka energiat, mistõttu on Interregi Kesk-Läänemere meetmes käivitatud mitmeid projekte sadamarajatiste energialahenduste parandamiseks, sealhulgas taastuvenergia kasutamiseks ning energia säästmiseks.

«Möödunud kevad on olnud CBSmallPorts projektis osalevatele väikesadamatele eriti kiire aeg,» rääkis projekti juht Minna Keinänen-Toivola. Projektis osalevad sadamad Soomest, Rootsist, Lätist ja Eestist, energiatõhusust parandavad investeeringud on igas sadamas erinevad. Eesti projektipartnerid on Lõunaranna sadam Muhumaal, Dirhami sadam Läänemaal, Sõru, Orjaku, Kärdla ja Roograhu sadamad Hiiumaal ning Lennusadama jahisadam ja Kalevi Jahtklubi sadam Tallinnas.

Lõunaranna sadamasse paigaldatakse projekti käigus tuulegeneraator, Roograhu sadamasse aga päikesepaneelid. Ülejäänud sadamate projektid keskenduvad energiakulu vähendamisele sadamate valgustus- ja küttesüsteemides. Projektijuht Keinänen-Toivola rääkis, et Soome sadamates on projekti raames tehtavad roheenergia investeeringud sarnased: Seili sadamas uuendati saunad, Airistos paigaldati päikesepaneelid ning tänapäevaste vee- ja elektriühendustega ujuvkaid, Sapokas, Tervasaaris ja Pyhtää sadamates aga uuendati valgustus- ja elektrivarustussüsteemid. 

Konkreetne CBSmallPorts projekt toob nelja riigi väikesadamate energialahendustesse kokku 2,4 miljonit eurot, koos varasemate sarnaste projektidega on Kesk-Läänemere piirkonna energiatõhususe parandamise meetmest abi saanud ligi 150 väikesadamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles