JAHE VASTUVÕTT ⟩ Soome tolli pedantsus pani Eesti meremehed haavunult tagasi pöörama (14)

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Arvi Kink purjejahi pardal Soome tolli ametnikega kohtumas.
Arvi Kink purjejahi pardal Soome tolli ametnikega kohtumas. Foto: Erakogu

«Mina maksan oma trahvi ära ja ei jää Soome riigile sentigi võlgu,» teatab Arvi Kink, aga lisab, et pole kindel, kas nii ebasõbralikku riiki enam kunagi minna soovib. «Järgmine kord hakkavad äkki mu vetsupaberi rulli pikkust üle mõõtma?»

2012. aasta augustis võitis ettevõtja ja purjetaja Arvi Kink koos oma jahi meeskonnaga Helsinkis toimunud purjetamise MM-il 3. koha. 9 aasta möödumist sellest sündmusest otsustati tähistada, väisates Valkosaari jahtklubi, kus võistlus peeti. «Plaan oli seal veeta 3-4 päeva, nautida Soome restorane ja lihtsalt puhata. Sadamas oli teada, et tuleme,» räägib Arvi Kink, kes 14. juulil ümbermaailmareisi valmidusega neljakümnejalasel jahil EST555 üle lahe Soome poole teele asus. Kaasas olid kõik vajalikud koroonapaberid ja vaktsineerimistunnitused ning reis sujus kenasti kuni Helsingi laheni, kus laeva kõigest mõne miili kaugusel sihtkohast peatas Soome toll.

«Pikema sissejuhatuseta võeti ette meie põhjalik kontroll- a’la reisijate ja jahi dokumendid, kindlustused, keelatud kaubad, turvavarustus ja koroonatestid,» räägib Kink. Alkomeetriga kontrolliti ka juba neli aastat karsket kaptenit. Laeva läbivaatus venis üle poole tunni, kuid midagi illegaalset või ülemäärast ei leitud: ei relvi, ei alkoholi, ei narkootikume, ei sigarette. Kinkile tundus, et toll ei saanud aru, miks eestlased ülepea Soome tulla tahavad, kui neil midagi keelatut kaasas pole. «Ja lõpuks- bingo!» tähendab Kink kibedalt. «Minu kolm ühekilost tulekustutit andsid neile põhjuse minu trahvimiseks, kuna määrustepärane pidi olema üks kahekilone.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles