Ekspeditsiooni liikmed said loa Gröönimaal maale minna

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Ekspeditsioonilaev Gröönimaa vetes
Ekspeditsioonilaev Gröönimaa vetes Foto: CJ Kask

Purjelaeva Admiral Bellingshauseni meeskonna liikmed said sel nädalavahetusel, pärast koroona-formaalsuste täitmist, loa astuda Gröönimaa pinnale.

Tutvumist selle maailma suurima saarega alustatakse Tasiilaqi asulast (umbes 2000 elanikku). See on Gröönimaa idaranniku suurim linn, mis asub u 100 kilomeetrit põhjapolaarjoonest lõuna pool. Lähipäevadel külastatakse veel selliseid pisemaid külasid nagu Kulusuk ja Kummiit.

«Jäämäed hakkasid me teele jääma umbes 120 miili enne rannikule jõudmist,» ütles ekspeditsiooni juht Tiit Pruuli. Mõned neist olid hiiglaslikud, aga palju oli meres ka väiksemat jääsodi, nii et silmad tuli hoida pidevalt laevaradaril ja silmapiiril. «Mitmekümnete meremiilide kaupa ujusid me kõrval ka tohutu suured heeringvaalad. Kogu siinne loodus oma liustike ja teravate mäetippudega on vapustavalt võimas. Esimesed päevad Gröönimaal on olnud ülihuvitavad, kurvaks teeb vaid inuitide üliränk  alkoholisõltuvus, mis igal sammul silma jääb,» rääkis Pruuli.

Järgmine meeskonnavahetus toimub ligi 800 km põhja pool, linnas nimega Ittoqqortoormiit, mis asub 350 km pikkuse fjordi Scoresbysoudi suudmes. Sinnapoole hakatakse liikuma juba esmaspäeva õhtul, nii loodetakse vältida peale tulevat tsüklonit.

«On oodata üsna tugevat vastutuult, saab olema märg ülesõit, mitmesaja miili ulatuses pole rannikul ühtegi kohta, kuhu varju minna,» selgitas Pruuli.

Gröönimaa rannavalve on kehtestanud reegli, et ohutuse eesmärgil peavad kõik Gröönimaa territoriaalvetes liikuvad laevad iga 6 tunni tagant endast ametivõimudele teada andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles