Euroopa Komisjon soovib suurendada räime püüki Liivi lahes

BNS
Copy
Räimepüük Liivi lahel.
Räimepüük Liivi lahel. Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

Euroopa Komisjon teeb ettepaneku suurendada räime püügivõimalusi Liivi lahes, säilitades samal ajal kilu, atlandi merilesta ja Läänemere idaosa tursa kaaspüügi praeguse taseme.

Samas teeb komisjon ettepaneku vähendada ülejäänud kalavarude püügivõimalus Läänemeres, et parandada nende varude jätkusuutlikkust ja aidata taastuda muudel kalavarudel, nagu tursk ja heeringas, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

Nimelt võttis Euroopa Komisjon neljapäeval vastu ettepaneku 2022. aasta kalapüügivõimaluste kohta Läänemerel. Selle ettepaneku põhjal määravad Euroopa Liidu (EL) liikmesriigid kindlaks, kui palju kala võib püüda kõige olulisemate kaubanduslike kalaliikidega asustatud mereosades.

Keskkonna, ookeanide ja kalanduse volinik Virginijus Sinkevičius ütles, et Läänemere kehv keskkonnaseisund tabab valusalt kohalikke kalureid, kelle elatise aluseks on heas seisundis kalavarud.

«Seepärast teeb komisjon kõik endast oleneva nende varude taastamiseks – seda eesmärki kajastab ka neljapäevane ettepanek. Kuna Läänemere seisund ei sõltu üksnes kalapüügist, tuleb kõigil anda oma panus, et tagada selle väärtusliku mereala pikaajaline jätkusuutlikkus,» rõhutas volinik Sinkevičius.

Viimasel kümnendil on EL-i kalurid, kalandussektor ja riigiasutused teinud pingutusi Läänemere kalavarude taastamiseks. Teaduslike terviknõuannete kättesaadavuse korral on kooskõlas maksimaalse jätkusuutliku saagikuse põhimõttega juba kehtestatud püügivõimalused kaheksast kalavarust seitsmele, mis hõlmab 95 protsenti lossitud kala mahust.

Ometi tegid teadlased 2019. aastal kindlaks, et olukord on kehvem kui varem arvati. Komisjoni sõnul on endiselt vaja otsustavalt tegutseda, et taastada kõik kalavarud ning tagada nende kasv või püsimine jätkusuutlikul tasemel.

Kavandatav lubatud kogupüük (TAC) põhineb Rahvusvahelise Mereuurimise Nõukogu (ICES) teadusnõuannetel ning järgib Läänemere mitmeaastast majandamiskava, mille Euroopa Parlament ja nõukogu võtsid vastu 2016. aastal.

Läänemere lääneosa tursa, Läänemere lääneosa räime ja lõhe osas ajakohastab komisjon oma ettepanekut niipea, kui asjakohased teaduslikud nõuanded on kättesaadavad. Eeldatavasti juhtub see septembri keskpaigaks.

Nõukogu vaatab komisjoni ettepaneku läbi eesmärgiga võtta see vastu 11.–12. oktoobril toimuval ministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles