USAs kogub hoogu arutelu veealuse naftapuurimise keelustamiseks

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Esco PLC puurtorn ENSCO-72
Esco PLC puurtorn ENSCO-72 Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images

Samal ajal kui sukeldujad jätkavad Mehhiko lahes ulatusliku naftalekke allika otsimist, jätkuvad USA kongressis vaidlused merealuse naftapuurimise keskkonnaohutuse ja riskide üle.

Pärast orkaani Ida tekitatud ulatuslikke vigastusi Mehhiko lahe piirkonna naftatööstusettevõtete puurtornidele ja kaldarajatistele ning seetõttu Atlandi ookeani lääneosa tabanud mitmeid naftareostusi on USA rannavalve ja vabatahtlikud teinud suuri pingutusi reostusallikate väljaselgitamiseks ning nafta kaldale jõudmise vältimiseks. USA ookeani- ja atmosfääriseire ametnike sõnul on Louisiana ranniku lähedal märgatud mitme meremiili pikkust pruunikasmusta reostuslaiku, mis liigub Port Fourchoni suunas. 

Juba enne orkaani Ida hakkasid USAs hoogu koguma arutelud naftapuurimise keelamisest USA territoriaalvetes. Bloombergi teatel liigub USA Arktika riikliku looduskaitseala aktivistide esitatud eelnõu naftapuurimise keelustamiseks USA ja Alaska vetes jõudsalt edasi, kui riigi loodusressursside koda lükkas tagasi kongressi respublikaanide eelnõu pidurdavad ettepanekud.

Looduskaitsjate ettepaneku kohaselt piirataks ka merealust metallimaakide kaevandamist, rakendades valdkonna ettevõtetele kümnetesse miljarditesse dollaritesse ulatuvaid täiendavaid makse nende tegevuse keskkonnamõju leevendamiseks, looduskahjude ennetamiseks ja teiste keskkonnaprogrammide finantseerimiseks.  

President Bideni majandusprogrammi osaks olev keskkonnameetmete pakett tähendaks tööstusharule 3,5 triljoni dollari suuruseid lisakohustusi keskkonnakaitsesse, kliimamuutustega võitlemisse ning rahvatervisesse. Paljudele täna merealuse nafta- ja gaasipuurimise ning kaevandamisega tegelevatele ettevõtetele tähendaks see aga tegevuse kasumlikkuse lõppu ning tõenäolist lahkumist piirkonnast. Bideni programm on selles osas vastupidine eelmise presidendi Donald Trumpi kavale aktiveerida naftapuurimist USA arktika piirkonnas ning võtta kasutusele sealseid uusi maardlaid. 

USA kongress arutab eelnõu pärast vastava komisjoni seisukoha teatavaks tegemist 9. septembril. Kuna tegemist on kaugemas tulevikus toimuvate võimalike muudatustega, ei ole kava piirata naftapuurimist USA vetes nafta hinnale veel mõju avaldanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles