Orkaan Ida purustuste tõttu töötab vaid 20 protsenti Mehhiko lahe energiatööstusest

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Port Fourchon, Louisiana. Üleujutus USA Mehhiko lahe äärses naftatööstuspiirkonnas pärast orkaani Ida. (NOAA via AP)
Port Fourchon, Louisiana. Üleujutus USA Mehhiko lahe äärses naftatööstuspiirkonnas pärast orkaani Ida. (NOAA via AP) Foto: NASA/NOAA

USA lõunaosariike tabanud orkaan Ida lõi rivist välja ligi 80 protsenti Mehhiko lahe naftatööstusest ning piirkonnas on tekkinud ulatuslik naftareostus.

Bloombergi teatel on nädal pärast orkaani Ida jõudmist USA lõunarannikule 77 protsenti piirkonna avamere naftatootmisest ikka veel peatatud. Tööstusi räsivad lisaks otsestele tormipurustustele ka üleujutused ja elektrikatkestused, mis ei võimalda kahjusid kõrvaldada ja tootmist taasalustada. 

USA keskkonnaameti teatel on neljanda kategooria orkaani Ida tekitatud kahjustused suuremad kui 2005. aastal piirkonda tabanud orkaan Katrina puhul, kui nädal pärast orkaani möödumist oli rivist väljas vaid 40 protsenti gaasitootmisest ja 60 protsenti naftatoodangust. Toodangu taastamist takistavad ka 15-aasta tagusest oluliselt keerukamad tarneahelad ning suurenenud tootmismahud. Nii on Põhja-Ameerika suurim naftatöötlemisteenuste osutaja Halliburton Co teatanud, et orkaan on neile põhjustanud 25 miljoni dollari suuruse kahju.

Millal naftatööstuste igapäevane tegevus võiks taastuda, ei oska ettevõtjad prognoosida. 29. augustil katkenud elektrivarustuse tõttu jääb PBF Energy Chalmette tehases New Orleansis iga päev töötlemata 190 barrelit, ettevõte loodab tegevuse taastada järgmisel nädalal. Shell Norco aga ei oska tegevuse taaskäivitamise aega isegi prognoosida. 

Orkaanipurustused ja üleujutused USA suurimas õlitööstuse piirkonnas on toonud kaasa ka ulatuslikud naftareostused, millega on toodud mujalt USA-st tuhandeid päästeametnikke ja vabatahtlikke.

Energiahinnad tõusuteel

Eile teatas Bloomberg, et USA gaasihind on tõusnud seitsme aasta kõrgeimale tasemele, kuna lisaks orkaani Ida põhjustatud häiretele tootmises on algamas ka talvine kütteperiood. Oktoobri gaasitehingute hind on tõusnud 7,6 protsenti, hinnatõusule aitavad kaasa ka pandeemiast taastuvate ettevõtete taaskäivitamine ning kasvanud energiavajadus Euroopas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles