Eesti mereväelane juhtis suurõppusel laevastikuüksust

BNS
Copy
Foto õppelt
Foto õppelt Foto: EML Sakala ja EML Ugandi meeskond

Eesti mereväelane kaptenleitnant Ott Laanemets juhtis Lõuna-Rootsis suurõppusel Northern Coasts 16 laevast koosnevat lahinguüksust.

Kaptenleitnant Laanemetsa ülesanne õppustel laevastikuüksuse ülemana juhtida staabi abiga 16 laeva ja rohkem kui 450 inimest, edastas merevägi sotsiaalmeedias.

Kaptenleitnant Ott Laanemets.
Kaptenleitnant Ott Laanemets. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Kõige keerulisem sellise õppuse puhul on kogu laevastiku kokkutöötamine väga lühikese ajaga. Kui Kevadtormil osalevad juba kokkuharjutanud üksused, siis Northern Coastsil tulid kõik erinevast ilmakaarest ja pärast mõnepäevast koostegevusõpet pidid kõik laevad tegutsema ühtse laevastikuna,» ütles kaptenleitnant Laanemets.

Miinijahtija Sakala harjutas sel õppusel miinijahtimist Lõuna-Rootsi vetes rahvusvahelises keskkonnas.

«Sellel aastal valitud piirkonnas jahtida oli lihtsam kui Eestis – merepõhi oli võrdlemisi mugav ja merevesi oli kogu sügavuses väga ühtlane, see tähendab et sonari pilt oli operaatorite jaoks arusaadav. Pealegi leidub Sakala meeskonnas kogenumaid liikmeid, kes on jahtinud Vahemerest kuni Norra polaaraladeni välja, nii et üllatada meid on raske,» ütles Sakala operatsioonide ohvitser nooremleitnant Grigori Gavrilov.

Peamiseks erinevuseks tavapärase miinijahtimisega võrreldes oli see, et meeskond oli pidevas lahingvalmiduses. Õppuse stsenaariumi järgi viibisid vaenulikud üksused Sakala vahetus läheduses tuvastamata alustega. Kuna vastase kasutuses oli ka mitu lennuvahendit, siis tuli harjutuse vältel arvestada ka vastase õhurünnakutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles