Ruhnu Ringsu sadam saab järgmiseks jaanipäevaks automaatse kütusetankla

Copy
Reisikatamaraan Runö (keskel) Ringsu sadamas Ruhnus
Reisikatamaraan Runö (keskel) Ringsu sadamas Ruhnus Foto: Ahti Paju

Ruhnu vallavalitsus kuulutas välja riigihanke Ringsu sadama kütusetankla ehitamiseks, hanke eeldatav maksumus on 250 000 eurot.

Hanke võitja peab rajama bensiini 98 ja diislikütust väljastava tankla, mis koosneb horisontaalsest maapealsest mahutist ja kahe tankuri ja ühe makseterminali paigaldamise valmisolekust. Maismaasõidukite tankur ja terminal paiknevad mahutiga ühisel raamil ja veesõidukitele mõeldud tankur ja voolikurullid paadisadama kail, selgub hankedokumentidest. Tankla hakkab paiknema sadamaoperaatori Saarte Liinid territooriumil, kuid selle omanik on Ruhnu vald. 

Autotankla juurde tuleb üks makseterminal, mis opereerib ka veesõidukite tankimist. Seadmete töö on automaatne – ilma inimtööjõuta. Tankimisseadmete juhtimine toimub läbi paigaldatava terminali. Energiavarustus ja side saadakse tankla juurde Ruhnu vallavalitsuse uue liitumisena. Tankla tarbeks rajatakse tankla kilp-kapp, mis peab mahutama tankla tööks kõik vajalikud lisaseadmed. Pakkumusi hankele saab esitada 5. novembri pärastlõunani. Leping sõlmitakse kuueks kuuks.

Ruhnu ainus elukutseline päästeametnik Heiki Kukk ütles, et seni toodi saareelanike paatidele ja väikelaevadele Ringsu sadamasse kütust külas asuvast väiksest iseteenindusega konteinertanklast, mis mahutas kaks tonni bensiini ja kolm tonni diislit. Tankla varustamine kütusega oli aga pika meresõidu tõttu erakordselt keeruline ning ruhnlased hea meelega mereturistide paatidele kütust ei loovutanud. Üks parvlaevasõit maksab saarele maksab seitse tuhat eurot, kütuseauto eraldi üle vedamine lisab väikse tankla kütusehinnale märkimisväärse osa transpordikulusid.

«Lisaks pole Ruhnu vallal kütusemüügi litsentsi ja kuigi vald kütusemüügilt kasumit ei teeninud, siis selline tanklapidamine maksuametile ei meeldinud. Uus tankla saab olema kogumahutavusega 20 tonni ja operaator peab kõik vajalikud load korda ajama,» selgitas Kukk. Ta avaldas lootust, et kui kõik plaanipäraselt läheb, saavad nii saare autod kui väikelaevad uues tanklas tankida juba järgmisel jaanipäeval. 

«Teeme tankla sadamasse, et seal saaksid tankida nii väikelaevad kui autod. Kui tankla valmis, kuulutame välja hanke operaatori leidmiseks, vald ei hakka seda opereerima,» rääkis Kukk. Mis saab vanast väiksest tanklast, ta esialgu öelda ei osanud. Ühe võimalusena võiks keegi saare eraettevõtjatest või talunikest selle endale põllumajanduskütuse hoidlaks soetada, et seal ka erimärgistusega diiselkütet hoida ja tankida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles