Laevatranspordi kallinemine avaldab survet ka kütusehindade tõusu jätkumiseks

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Kütusetanker Houstoni sadama laevateel, Texas, 29. oktoobril 2021.
Kütusetanker Houstoni sadama laevateel, Texas, 29. oktoobril 2021. Foto: TANNEN MAURY

Merekaubavedudes valitsev segadus mõjutab jätkuvalt kaupade hindu nii USA kui Euroopa turgudel. Laevatranspordi hinnatõus on tõstnud ka USA kütuste Euroopasse vedamise hinda.

Diiselkütuse ja teiste kütuste vedu Põhja-Ameerika peamisest naftatöötlemispiirkonnast Mehhiko lahe äärest Euroopasse suurendab USA naftatööstuse ekspordikäivet, teatas Bloomberg. Prahihinnad naftasaadusi USA-st Euroopasse vedavatel tankeritel on Baltic Exchange andmetel tõusnud kahe viimase nädala jooksul 80 protsenti. Samas on Mehhiko lahe piirkonnas eksporti ootavate kütuste kogus taas kasvanud, kuna pärast hoolduste perioodi on tootmisvõimsus jälle suurenenud. 

Ühtlasi on suurenenud nõudlus kütuse järele, kuna riikide majandused taastuvad pandeemiast, eriti on kasvanud kütuste vedu USA-st Euroopasse. Bloombergi info kohaselt on nõudluse kasv tekitanud buumi ka tankerite prahtimisel, 2. novembri seisuga oli kütuste veoks Mehhiko lahe naftatöötlemiskeskustest Euroopasse prahitud juba 18 tankerit, oktoobris oli neid vaid kolm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles