Saarlased valmistuvad avamereäris võitluseks lätlastega

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Saaremaa tahab avameretööstusest tulu saada, mitte pealtvaatajaks jääda.
Saaremaa tahab avameretööstusest tulu saada, mitte pealtvaatajaks jääda. Foto: Karli Saul

Saaremaa omavalitsusjuhid ja ettevõtjad saatsid majandus- ja taristuministrile ning riigihaldusministrile arupärimise, milles küsitakse riigi seisukohti avameretööstuse arendusplaanide kohta. Pöördumises rõhutavad saarlased vajadust siduda avameretööstuse teenindamine Saaremaa sadamate, ettevõtete ja kompetentsiga.

Saaremaa Arenduskeskuse juhatuse liige Rainer Paenurk rõhutas, et Saaremaa arengukonverentsil sõnastatud seisukohtades ei valinud saarlased tuuleparkide arendajate seast oma lemmikut ega eelista üht tuuleparki teisele. Tema sõnul on peamine, et Eesti riik avameretööstuse äri teistele ära ei annaks.

Kas Eesti riik eelistab Lätit?

«Saaremaa lääneranniku ja Liivi lahe tuulepargialade nõudmistele vastavad kõige paremini kaks hooldussadamakohta: Roomassaare Eestis ja Ventspils Lätis. Kumb pakub paremaid tingimusi, see võidab,» selgitas Paenurk. Meretuuleparkidega käib kaasas energeetikainnovatsioon, sealhulgas energiasalvestusvõimalused vesinikku või pumpakumulatsioonijaamadesse, aga ka avamere vesiviljelus, näiteks kala-, karbi- ja vetikakasvatus. Et need tegevused Eestile peale üldise CO2 jalajälje vähendamise ka igapäevast reaalset kasu ehk töökohti ja tulu tooks, peab avameretööstus teiste majandusharudega seotud olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles