Kalandustüli tähtaeg on täna, Pariisi - Londoni kokkulepet aga ei paista

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Prantsuse kalalaev La Manche väinas
Prantsuse kalalaev La Manche väinas Foto: Ben Birchall

Tähtaeg, mille Prantsusmaa määras Suurbritanniale kalapüügilubade andmiseks, saab täis reedel ning Pariis ähvardab kohtuga, kui viimasel hetkel kompromissi ei sünni.

Prantsusmaa teatel ei ole 104 tema kalalaeval ikka veel luba püügiks Briti ja Kanalisaarte vetes, mille nad oleksid pidanud saama eelmise aasta detsembris Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel allikirjastatud Brexiti-leppega.

Olukord La Manche'i väinas on pinev ning novembris tõkestasid Prantsuse kalurid protestiks laevaliikluse.

Suurbritannia eitab Prantsuse kalalaevade diskrimineerimist ja väidab, et paljud püügiloa taotlejad ei ole suutnud vajalikke dokumente esitada.

Prantsuse Euroopa asjade minister Clément Beaune pakkus välja, et britid võiksid anda hea tahte märgiks veel mõnikümmend litsentsi. See võimaldaks kõnelusi jätkata.

«Kui nad endale kindlaks jäävad palume me Euroopa Komisjonil alustada õigusliku kaebusega,» ütles ta reede hommikul raadiojaamale Franceinfo.

Briti valitsus ütles neljapäeval, et nemad ei tunnista reedest tähtaega, mille Euroopa Liit novembris esitas.

«Me ei ole kunagi tähtaega määranud. Ma tunnistan, et nad ise on ühe esitanud, kuid me ei tööta vastavalt sellele,» ütles peaminister Boris Johnson.

Briti keskkonnaministril George Eustice'il on reedel kavas kõnelused Euroopa Komisjoni keskkonnavoliniku Virginijus Sinkevičiusega.

Kui Prantsusmaa esitab Euroopa Komisjonile kaebuse, võib see viia ametliku rikkumismenetluseni Suurbritannia vastu.

Kui pooled ikka kokku leppida ei suuda, võib EL kehtestada rahatrahvi või tollimaksu Briti kaupadele, kui Suurbritannia leitakse olevat süüdi 2020. aasta detsembris allkirjastatud Brexiti-leppe kohustuste täitmatajätmises.

Leppe järgi võivad Euroopa kalurid jätkata püüki Briti vetes, kui suudavad tõestada, et on alati seal kala püüdnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles