USA jõe- ja rannikumere kruiisioperaator tellib 12 uut hübriidajamiga laeva

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
American Cruise Lines 109 reisijat mahutav ristluslaevamudel Project Blue on mõeldud turismireisideks jõgedele ja rannalähedasele merele
American Cruise Lines 109 reisijat mahutav ristluslaevamudel Project Blue on mõeldud turismireisideks jõgedele ja rannalähedasele merele Foto: American Cruise Lines koduleht

USA sisevetel ja rannalähedastel meredel väiksemate eksursioonilaevadega turiste sõidutav kruiisioperaator American Cruise Lines teatas, et kavatseb ehitada 12 uut laeva, mis rohkem kui kahekordistavad riigi rannikukruiisilaevastiku reisijakohtade arvu.

Ajal, mil suured ookeaniristluslaevaoperaatorid teatavad pea igal nädalal rahvusvaheliste ristlusreiside tühistamisest koroonapuhangute tõttu, on tõusuteel USA siseturism, sealhulgas laevakruiisid jõgedel ja rannikumerel väiksemate ekskursioonilaevadega. 

Mudelinimega Project Blue ehitatavad katamaraani tüüpi hübriidajamiga laevad on firma kinnitusel sobivad seilamiseks rannikulähedastel vetel ning hakkavad kõik tööle USA siseriiklikel veeteedel.

Nagu teisedki American Cruise Linesi uusehitised, valmivad kõik 12 uut laeva Chesapeake Shipbuilding tehases Marylandis. Uued laevad on ligi 74 meetri pikkused ja 17 meetrit laiad ning mahutavad 109 reisijat ja 50 meeskonnaliiget. Firma pressiteates öeldi, et valitud hübriidkatamaraani keretüüp võimaldab üheaegselt nii madalat süvist kui ka stabiilset sõitu mööda järvi, jõgesid, lahtesid ja USA rannikut.

«Projekt Blue sai alguse väljakutsest disainida Uus-Inglismaa sadamate jaoks piisavalt väike ja Alaska Inside Passage'i jaoks piisavalt stabiilne laev, mille süvis oleks Atlandi rannikusisese veetee jaoks küllalt madal. Need alused võivad sõita peaaegu kõikjal ja kuna neid on 12, hakatakse neid kasutama üle kogu USA,» ütles American Cruise Linesi president ja tegevjuht Charles B. Robertson.

Projekti kaks esimest laeva, mis on juba ehitamisel, kannavad nimesid American Eagle ja American Glory – ettevõtte kahe esimese väikese USA-s ehitatud laeva nimekaimud. Nende esmareisid on kavas 2023. aastal USA idaranniku marsruutidel.

Laevades on 56 kajutit, peaaegu kõigis privaatne rõdu, kajutite hulgas on suured tavakajutid, aga ka sviidid ja ühekohalised kajutid. Laeva vööris on vaatlus- ja istumisalad nii laevas sees kui ka avatud välitekil ning avar 270-kraadise vaatega salong. Ahtris on seiklustekk, mis on varustatud kajakkide, väikse mootorpaadi ja muu spordivarustusega, mille valik  oleneb ristlusreisi teekonnast.

Laevadel on ka kaks söögisaali ja toateenindus. Praegu teeb firma reise 15 laevaga, mis mahutavad 100–190 reisijat ja mis kruiisivad enam kui 35 riigisisesel marsruudil 31 osariigis. Kõik nende laevad on ehitatud ja registreeritud USA-s ning mehitatud ameeriklastest meeskonnaga, rõhutas ettevõte pressiteates. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles