Tais kuulutati naftareostuse tõttu välja hädaolukord

Copy
Naftareostus Tais.
Naftareostus Tais. Foto: ROYAL THAI NAVY / HANDOUT

Tai idaosas asuva provintsi kuberner kuulutas laupäeval välja hädaolukorra, sest õlireostuse tõttu sattus liivaranda naftaleke, mis on suur tagasilöök pandeemiast mõjutatud turismitööstusele.

Tai idarannikule uhutud nafta võib osutuda pandeemia tõttu raskustesse sattunud hotellide ja restoranide jaoks kirstunaelaks, leidsid laupäeval kohalikud ettevõtjad.

Tai merevägi ja reostuseksperdid tegelevad puhastamisega, kuna teisipäeva öösel lekkis umbes 20 kilomeetri kaugusel Rayongi provintsi rannikust Tai lahte vähemalt 60 tonni toornaftat.

Kollastes kaitseülikondades meeskondi võis laupäeva pärastlõunal askeldamas näha Mae Ram Phuengi rannal, mis asub umbes kahe ja poole tunnise sõidutee kaugusel Bangkokist.

Töötajad küürimas kividelt naftat.
Töötajad küürimas kividelt naftat. Foto: Sakchai Lalit

Lekkinud merealuse torujuhtme operaator Star Petroleum Refining Public Company Limited ütles, et üritas nafta jõudmist kaldale tõkete abil takistada.

Merd seirab vaatluslennuk ning kohaliku meedia teatel näitasid reedel tehtud satelliidipildid reostustsooni suuruseks 47 ruutkilomeetrit.

Mereteadlane Thon Thamrongnawasawat leidis, et õlilaik jätkab lähipäevil tugeva tuule tõttu kurssi kalda suunas ja inimesed peaksid hoiduma piirkonnas ujuma minemast.

Turismist sõltuval Mae Ram Phueng Beachil ja selle ümbruses võib reostus inimeste elatusallikaile ränka mõju avaldada.

«Covid-19 ja letargilise majanduse tõttu on kliente vähemaks jäänud ning nüüd on naftareostus nagu nael kirstus,» ütles 45-aastane Korn Thongpiijit, kes juhib otse puhastustööde tugipunkti juures asuvat Barnsabhaisabai Resorti.

Ta lisas, et hinnad on koroona tõttu juba niigi 50 protsenti alla lastud.

Praegu puhastab piirkonda kümmekond laeva.

Star Petroleumi sõnul on sukeldujad rikkekoha üles leidnud. Samas piirkonnas lekkis torujuhe ka 2013. aastal, mis põhjustas suure naftalaigu Ko Sameti ranna lähedal.

Praegu kardetakse, et leke, mille puhastamiseks võib kuluda rohkem kui kuu, võib mõjutada Ko Sameti rahvusparki.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles