Mereakadeemia hakkas õpetama laevade dünaamilist positsioneerimist

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Dünaamilise positsioneerimise õppeseadmed Mereakadeemia laevajuhtidele mõeldud simulaatorikeskuses
Dünaamilise positsioneerimise õppeseadmed Mereakadeemia laevajuhtidele mõeldud simulaatorikeskuses Foto: Taltech Eesti Mereakadeemia

Taltechi Eesti Mereakadeemias saavad laevajuhid nüüdsest läbi teha ka laeva dünaamilise positsioneerimise kursuse, mille käigus õpitakse hoidma laeva ettenähtud asukohas paigal ilma ankrut kasutamata. 

Vajadus töölaevu ilma ankrut vette laskmata täpselt ühel kohal paigal hoida muutus teravamaks koos avameretööstuse arenguga, kuna nafta- ja gaasipuurtornide, veealuste torujuhtmete ja elektrikaablite ning muude veealuste rajatiste puhul võib ankur neid kahjustada. 

Samuti ei ole ankrut võimalik kasutada näiteks vrakiuuringute puhul, nagu seda oli eelmisel aastal parvlaeva Estonia uppumiskohas tehtud tööd või ka erinevatel pääste-, otsingu või ehitustöödel väga suurte sügavuste puhul.

Dünaamilist positsioneerimist (DP) on kõnekeeles nimetatud ka GPS-ankruks ning see tähendab, et alust hoitakse ühel kohal paigas laeva käiturite ja põtkurite abil ning info selle kohta, kus laev täpselt peab paiknema, saadakse satelliitnavigatsioonisüsteemist (GPS). Selliste süsteemide kasutamiseks peab laevajuht olema läbinud spetsiaalse kursuse, mille läbimiseks pidid laevajuhi seni minema Lätti, Soome või kaugemale. 

Dünaamilise positsioneerimise õppekoht Taltechi simulaatorikeskuses
Dünaamilise positsioneerimise õppekoht Taltechi simulaatorikeskuses Foto: Taltech Eesti Mereakadeemia

TalTech Eesti Mereakadeemia DP keskus akrediteeriti Nautical Institute’i poolt novembris 2021 ning võib nüüd viia läbi vastavaid kursusi ning väljastada sellekohaseid tunnistusi, teatas Taltechi Eesti Mereakadeemia täiendusõppe keskuse juhataja Ivar Treffner.

DP klassiruum on varustatud Navis-Transas DP seadmetega, klassis on kokku neli töökohta kaheksale osalejale. Klassiruum on mõeldud teoreetiliste loengute läbiviimiseks, DP Tutor treeninguks, eksamiteks ja hindamiseks ning briifinguks. 

DP simulaator on sisse seatud mereakadeemia täisintegreeritud sillasimulaatoris, varustatud Navis-Transas DP seadmetega ning mõeldud praktilise DP treeningu läbiviimiseks raames.

DP baaskursus kestab neli päeva ja simulaatoriõpe samuti neli päeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles