EL meremajandusorganisatsioonid taotlevad väikesadamate käibemaksu vähendamist

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Varbla sadam
Varbla sadam Foto: Piret Mäestu

Rahvusvaheline meremajandusorganisatsioonide nõukogu ICOMIA ja Euroopa paaditööstuse liit EBI avaldasid ettepaneku vähendada väikelaevade ja hobimeresõiduks mõeldud sadamate käibemaksu. 

Euroopa merendusorganisatsioonid avaldasid uue maksupoliitika dokumendi, milles tehakse Euroopa Liidule ettepanek hobimeresõiduks mõeldud sadamate maksustamise muutmiseks Euroopas. Eelkõige puudutab ettepanek käibemaksu, mis meremajandusorganisatsioonide hinnangul peaks olema samal tasemel hotellidele ja teistele majutusasutustele. Ettepanek põhineb hiljuti läbi viidud uuringul, mille kohaselt on teistest turismiasutustest kõrgem käibemaksumäär takistuseks sadamate arengul.

ICOMIA külalissadamate komitee juhi Martinho Fortunato sõnul on külalis- ja väikesadamad tõestanud, et kohaliku ettevõtluse ja turismi jaoks on sadam tõeliseks arengumootoriks. «Sadamad ei ole ainult külalisaluste peatuspaik, nende ümber moodustub terve ettevõtlusklaster. Külalissadam ise on vaatamisväärsus, mis muutub teenuste ja tegevuste keskuseks ning pakub infrastruktuuri erinevatele merega seotud turismi- ja sporditegevustele,» selgitas Fortunato, miks ICOMIA otsustas taotleda sadamate käibemaksumäära alandamist hotellidega samale tasemele. Erinevates Euroopa riikides on see määr 10-18 protsenti.

EBI peasekretär Philip Easthill lisas, et käibemaksumäära vähendamine peaks laienema kõigile merendusega seotud turismiettevõtluse liikidele. «See tõstaks majandusharu konkurentsivõimet ning lisaks töökohti,» ütles Easthill.   

 Eesti meretööstuse liidu nõunik Anni Hartikainen ütles, et meretööstuse liit toetab Euroopa sarnaste organisatsioonide ettepanekut sadamate käibemaksu vähendamiseks. 

«Tegime vastava ettepaneku ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi meremajanduse asekantsleri eestvedamisel koostatavasse merenduse valgesse raamatusse,» märkis Hartikainen. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles