Soome paadimeistrid lõid kriisi kiuste uue paadifirma ja tõid välja uudismudeli

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Uue paadifirma Quarken esmamudeli lahtine versioon Quarken 27 Open
Uue paadifirma Quarken esmamudeli lahtine versioon Quarken 27 Open Foto: Quarken Boats

Kolm Soome paadimeistrit otsustasid koroona-aastatel puhkenud siseturismi- ja paadibuumist kasu lõigata ning asutasid uue paadifirma. Esimesed Quarkeni kaubamärki kandvad paadid on klientidele juba üle antud. 

Uue paadifirma Quarken Boats juhatuse esimees Antero Sundberg ütles, et esimesed paadid on valmis ning tellijaid on rohkem kui tehasel tootmisvõimsust. «Juuli lõpuks on kavandatud 63 paadi valmimine ja kõigil neil on omanikud juba olemas. Praegu suudame toota kaks paati nädalas ja hetkel on arendamisel ka kajutiga versioon,» rääkis Sundberg. Quarkeni paadid on klaasplast-komposiidist kerega ning rippmootoriga. 

Paadi nimetus Quarken tuletati Botnia lahe põhjapoolsema osa ajaloolisest nimest Kvarken. Tehas ise asub Botnia lahe ääres Kokkolas. Sundbergi sõnul on suurimaks väljakutseks mitte tootmine, vaid mootorite ja teiste komponentide kättesaadavus, mis võib paatide valmimist takistama hakata. 

Quarkeni Eesti esindaja JMK Marine juhataja Kalle Kütt ütles, et Eestis saab Quarkeniga tutvuda 11-13. märtsil. 

«Kuna Näitusepaviljoni meremess jääb jälle ära, otsustasime, et JMK Marine korraldab samadel päevadel oma ruumides ja platsil Viimsis oma meremessi. Paneme seal välja kõik, mis meil pakkuda on ja Quarkeni tehas on lubanud, et vähemalt üks uus paat jõuab selleks ajaks ka Tallinna. Kui hästi läheb, siis võibolla tulevad isegi mõlemad mudelid,» rääkis Kütt. Ta ise on uue paadiga juba proovisõidu teinud ning tema sõnul on tegemist väga hea juhitavusega paadiga, mida viib edasi Yamaha 4,2 liitrise töömahuga V6 SBW mootor. Quarkeni esimene mudel on kavandatud mudelipere väikseimaks ning selle kere on 8,2 pikkune, tulevikus on plaanis arendada välja ka suuremad, kuni 12-meetrised mudelid. Sama 8,2 meetrise kerega on hetkel saadaval lahtine mudel Open ja kõva katusega, kuid külgedelt lahtine T-top. Mudeli Open vööriosas asub kahe magamiskohaga kajut, kuhu on mahutatud ka kööginurk ja WC. 

Paadi omapäraks on kahe kahe parrastest kiiluni kulgeva õhukanaliga kere. Õhukanalid viivad paadi alla õhku ning tekkivad mullid vähendavad vee hõõrdetakistust. Nii väheneb kütusekulu ja paraneb juhitavus. Hinnad algavad 108 tuhandest eurost ning lõplik hind sõltub lisavarustuse hulgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles