Ukrainasse lõksu jäänud meremehed on hakanud oma laevu hülgama

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Eesti ettevõttele kuulunud kaubalaev Helt on seni ainus tsiviilalus, mis on Venemaa rünnakus Ukraina vastu uputatud. Tabamusi on saanud veel vähemalt viis laeva.
Eesti ettevõttele kuulunud kaubalaev Helt on seni ainus tsiviilalus, mis on Venemaa rünnakus Ukraina vastu uputatud. Tabamusi on saanud veel vähemalt viis laeva. Foto: MarineTraffic

Venemaa rünnak Ukraina vastu peatas kaubalaevaliikluse Musta mere rannikul asuvates Ukraina sadamates ning sinna jäi lõksu 140 kaubalaeva kokku ligi 1000 meremehega pardal.  

Mõned laevaomanikud on pikale veniva sõja hirmus lubanud meeskondadel lõksu jäänud laevad hüljata ning püüavad laevapere liikmeid Rumeenia kaudu evakueerida, teatas Bloomberg. Kokku jäi Ukraina Musta mere sadamatesse lõksu 140 laeva, mis olid sinna saabunud vilja, naftatoodete, päevalilleõli, rauamaagi või kivisöe järele. Mõned laevad seisavad sadamates või ankruplatsil tühjana, mitmed on aga juba lastis, kuid ei jõudnud Mustalt merelt lahkuda.

Seni on raketi- või mürsutabamuse saanud vähemalt viis kaubalaeva, tuvastamata plahvatuse tagajärjel uppus Eesti ettevõttele kuulunud kaubalaev Helt, mille meeskond päästeti. Üks meremees sai Bangladeshi laeva tabanud mürsuplahvatuses surmavalt vigastada, laev jäi pinnale.  

Kaks nädalat kestnud sõda ei ole laevaperedele ega laevaomanikele jätnud lootust, et laevadel õnnestuks Ukrainast niipea turvaliselt lahkuda. Ukraina teatas sadamate sulgemisest Venemaa rünnaku esimesel päeval ning seetõttu pole laevadel võimalik kasutada lootsiteenust, et üritada iseseisvalt lahkuda. Ka on veeteed Musta mere sõjapiirkonda jäävas osas mineeritud.

Nüüdseks on ära lõigatud ka laevameeskondade varustamine toiduainetega, mistõttu on reederid hakanud otsima võimalusi oma inimeste Ukrainast ära toomiseks. Nii evakueeris M.T.Maritime oma tankerilt Rio Grande 22 filipiinlasest meremeest, jättes mehitamata laeva Nika-Tera sadamasse. Meeskond toimetati Rumeeniasse, kust neile korraldati edasilend Filipiinidele, teatas M.T.Marine pressile.  

Ka rahvusvaheline merendusorganisatsioon IMO kinnitas, et meeskonnad on hakanud laevu Ukrainasse maha jätma, kuid IMO esindaja ei täpsustanud detaile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles