Venemaa poole on teel hiiglaslikud suhkrulaadungid

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Suhkruga lastitud laev Santose sadamas Brasiilias.
Suhkruga lastitud laev Santose sadamas Brasiilias. Foto: Paulo Whitaker
  • Poeriiulid on suhkrust tühjad

Vähemalt viis laeva 200 000 tonni Brasiilia toorsuhkruga on teel Venemaa poole, selgus Reutersi vaadeldud laevandusandmetest. Tellitud laadung on umbes kaks korda suurem riigi tavapärasest aastasest suhkruimpordist.

 

Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse kehtestatud sanktsioonid on suurendanud nõudlust suhkru ja teiste toidukaupade järele ning poeriiulid on tühjad. Samas võivad aga sanktsioonid raskendada kaubavedajatel oma saadetiste eest tasu saamist, kirjutab Reuters.

Kaupmeeste sõnul on veetava suhkru maht erakordselt suur, Venemaale imporditakse aastas umbes 100 000 tonni suhkrut. Venemaa ei ole märkimisväärne suhkru importija ega eksportija, kuid venelased on hakanud suurtes kogustes magusainet varuma.

Kuigi suhkru müük ei kuulu sanktsioonide alla, kuuluvad selle alla finantstehingud.

Analüütikute sõnul võib laevade teekonda takistada olukord Mustal merel, kuna sõda on sulgenud Ukraina sadamad ja ettevõtted keelduvad Venemaalt mõningaid kaupu ostmast. Üks USAs asuv kaupleja ütles, et Venemaale suunduvad laevad ootavad Musta mere piirkonnas luba liikuda Novorossiiski sadamasse Venemaa Krasnodari krai piirkonnas.

Lisaks Venemaale suunatud saadetistele on kolm laeva ligi 100 000 tonni suhkruga teel Venemaa naaberriiki Gruusiasse, selgub laevandusandmetest. Rahvusvahelise Suhkruorganisatsiooni andmetel pidi Venemaa varasematel andmetel importima kogu aasta jooksul umbes 100 000 tonni suhkrut kokku kõigilt tarnijatelt, mitte ainult Brasiiliast, Gruusia kogus pidi olema 130 000 tonni.

«Kogu see suhkur võib maanduda Gruusias, kuid siis saadetakse see Venemaale,» ütles üks USAs asuv suhkrukaupmees. Saadetised Venemaale ja Gruusiasse laaditi laevadele, mis lahkusid maailma suurimast suhkrueksportijast Brasiiliast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles