Nähtamatud Vene sõjalaevad sõeluvad Tallinna ja Helsingi vahel (6)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Vene sõjalaevadele on Läänemeres jäetud koridor, kus nad segamatult liikuda võivad. Foto on tehtud eelmisel aastal õppusel Zapad.
Vene sõjalaevadele on Läänemeres jäetud koridor, kus nad segamatult liikuda võivad. Foto on tehtud eelmisel aastal õppusel Zapad. Foto: Vitaly Nevar/REUTERS/Scanpix

Soome laht Eesti ja Soome vahel on nii kitsas, et kui kumbki riik rakendaks ÜRO mereõiguse konventsiooni järgi oma õigust 12 meremiili laiuse territoriaalmere täieulatuslikuks kehtestamiseks, siis puutuksid Eesti ja Soome riigipiir merel kokku.

Vaindloo saarest Soome lähimate saarteni on vaid 22 miili ja Keri saarest Porkkala saarteni sama vähe, seega peaksid riigid konventsiooni järgi sõlmima merepiiri kokkuleppe ning Soome lahele ei jääks «eikellegimerd» ehk rahvusvahelist vett. Ometi on Eesti ja Soome valitsus sellise vaba läbipääsukoridori tekitanud.

Kuigi laevade ja lennukite rahumeelne läbisõit teise riigi territoriaalmerest on lubatud, on nii laevade kui ka lennukite jaoks rahvusvaheliste vete ja territoriaalmere vahel suur erinevus

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles