Eesti Energia uurib Liivi meretuulepargi ala

BNS
Copy
Eesti Energia ja Utilitase ühistaotlus puudutab  Liivi lahte kavandatavate meretuuleparkide elektriühendusi.
Eesti Energia ja Utilitase ühistaotlus puudutab Liivi lahte kavandatavate meretuuleparkide elektriühendusi. Foto: Lauri Mutso

Eesti Energia kuulutas märtsikuu jooksul välja Liivi lahe meretuulepargi alal keskkonnamõjude hindamise uuringute hanked.

Uuringu läbiviijate leidmiseks avaldas Eesti Energia riigihangete registris kuus teadet koos lähteülesannetega. Hangetele oodatakse osalema teadusasutusi ja valdkonna eksperte nii Eestist kui ka välismaalt.

Eesti Energia juhatuse liikme Margus Valsi sõnul on praegu õige aeg teha põhimõttelised sammud taastuvenergia tootmise suurendamiseks. «Planeerimisetapi edukal läbimisel saab Liivi meretuulepark tootmist alustada juba 2028. aastal ja katta poole Eestis tarbitavast elektrist. See on mõjus ja teostatav projekt, et toota Eestis taskukohast ja keskkonnahoidlikku elektrit suures mahus,» ütles ta.

Vals rõhutas, et Liivi pargi uuringutel on laiem väärtus mitte ainult tuulenergeetika, vaid kogu Eesti jaoks. Vastavalt tuulepargi keskkonnamõjude hindamise programmile uuritakse Liivi lahe tuulepargi piirkonnas nii merepõhja ja elustikku, sealhulgas kalu, linde, hülgeid, nahkhiiri, aga ka võimalikke laevavrakke.

Tuulepargi alal on kavas ligi 20 valdkonna uuringud. Lisaks kalastiku, linnustiku, käsitiivaliste ja imetajate uurimisele, analüüsitakse ka võimalikke protsesse mere põhjas, lainetust, jääga seotud riske ja setteid. Eraldi uuringud on plaanitud ka müra, vibratsiooni ja turbulentsi kohta. Tervikuna hinnatakse ka tuulepargi sotsiaalmajanduslikku mõju ja ohutust. Neid uuringuid ja analüüse viib läbi konsultatsiooniettevõte Skepast ja Puhkim koos ekspertidega.

Keskkonnamõjude hindamine kestab üle kahe aasta ning lõppraportist selgub, milliseid tuulikuid Liivi merealasse rajada saab, kas ja millised on võimalikud ohud ning kuidas neid maandada.

Liivi lahe meretuuleparki on Eesti Energia arendanud alates 2010. aastast. Avameretuulepargi kohta on 2019. aastal algatatud hoonestusloa menetlus, pargi alal on kehtiv Pärnu mereala planeering, mis näeb selles piirkonnas ette tuuleenergeetika arendamise, kinnitatud on keskkonnamõjude hindamise programm ning praegu hinnataksegi mõjusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles