Tallinna Sadam rajab 40 miljoniga Paldiski Lõunasadamasse uue kai

BNS
Copy
Paldiski Lõunasadam.
Paldiski Lõunasadam. Foto: Tallinna Sadam

Tallinna Sadam rajab Paldiski Lõunasadamasse uue 310-meetrise kai koos 10 hektari suuruse tagalaalaga, tööde eeldatav maksumus on 40 miljonit eurot.

Investeeringu lõplik maksumus selgub hanke tulemusel. Euroopa Liidu toetus on seejuures 50 protsenti ehk kuni 20 miljonit eurot, teatas Tallinna Sadam börsile.

Kui Tallinna Sadama nõukogu investeeringu heaks kiidab, alustatakse kai projekteerimise ja ehitamisega niipea kui võimalik, kai ja tagalaala esialgseks valmimise tähtajaks on projektis planeeritud 2025. aasta 30. juuni.

Tallinna Sadama kavandatav uus kai koos tagalaga on lisaks militaarsetele eesmärkidele vajalik ka kaupade ja sõidukite meretranspordi võimekuse suurendamiseks. Tulenevalt Paldiski Lõunasadama soodsast asukohast loob uue kai rajamine Tallinna Sadamale eeldused saada oluliseks partneriks Läänemere meretuuleparkide ehitamisel ja hilisemal hooldusel.

Uus kai tagab võimekuse võtta sadamas vastu suure süvisega eriotstarbelisi laevu meretuuleparkide ehitamisel ja tuulikute komponentide transpordil. Suur tagalaala võimaldab erinevaid ettevalmistustöid generaatorite ja tuulikulabade valmistamiseks ning ladustamiseks enne laevale lastimiseks.

Euroopa Liit toetab Eesti sõjalise mobiilsuse projekti EstMilMob, mille eesmärk on parandada Tapa linnaku suunalisi transpordiühendusi järgmise viie aasta jooksul. Kokku on projekti maksumus 62 miljonit eurot, millest EL rahastab pool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles