Kohvilaevad otsivad Venemaa alustatud sõja tõttu uusi turge

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Röstimata kohvioad
Röstimata kohvioad Foto: Marko Saarm

Kauplejad suunavad algselt Venemaale mõeldud kohvilaevu ümber teistele turgudele. Mõned kauplejad on lõpetanud Venemaale kohvi müümise täielikult, teised otsivad läbi raskuste siiski võimalusi.

Kuigi toiduainetega kauplemine ei kuulu pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse kehtestatud sanktsioonide hulka, on raskused Venemaa importijate maksete töötlemisel ja mure laevade ohutuse pärast Mustal merel vähendanud kohvi ja muude kaupade tarnimist riiki, vahendas Reuters. 

Ukrainas jätkuvalt agressioonisõda pidav Venemaa on maailma viie suurima kohviimportija hulgas, kuid nõudlus suureneb, kuna venelased koguvad toitu kartuses, et supermarketitel saavad varud otsa.

Kohvimaakler HedgePoint ütles eelmisel nädalal, et kohvihinnad on Venemaal kallinenud enam kui 20 protsenti. Teisalt vähendab Ukrainas käimasolev sõda vahendusfirma hinnangul nõudlust umbes 1,3 miljoni 60-kilose koti võrra. Euroopa toidukaupleja Marex aga näeb sõja mõju kohvinõudlusele rängemana, hinnates seda umbes 1,8 miljoni koti suuruseks.

Hondurase kohvieksportija Inloher kommertsjuht Olvin Lopez ütles, et tal on partnerettevõttelt Prantsuse toidukauplejalt Sucden juhised suunata Hondurasest Venemaale suunduv kohvisaadetis hoopis New Yorgi sadamasse.

«Nad ei öelnud, miks nad lasti ümber suunavad, kuid tõenäoliselt on see tingitud logistilistest probleemidest,» ütles Lopez Bostonis toimuva SCA Coffee Expo juhiste kohta.

Rahvusvahelise edasimüüja heaks töötav kohvikaupleja, kes palus nime avaldamata jätta, ütles, et Soft Commodities Trader ECOM on otsustanud sõja jätkumise ajaks lõpetada igasuguse äritegevuse Venemaaga. Sucden ja ECOM ei ole olukorda kommenteerinud.

Teine kaupleja ütles aga, et mõned riigid jätkavad Venemaale kohvi tarnimist, eriti tippkasvataja Brasiilia.

«Inimestele ei meeldi palju rääkida, kuid tehinguid tehakse krüpto abil,» ütles ta. Lisaks oli üks kohviühistu sõlmimas vahetustehingut Venemaa edasimüüjaga, kus kohv vahetati väetise vastu, teatas kaupleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles