Sadamad paluvad ELilt nimekirja keelatud Vene laevadest

BNS
Copy
Venemaa kaubalaev Vladimir Latõšev, mille Prantsusmaa pidas sanktsioonide alusel kinni Saint-Malos Lääne-Prantsusmaal.
Venemaa kaubalaev Vladimir Latõšev, mille Prantsusmaa pidas sanktsioonide alusel kinni Saint-Malos Lääne-Prantsusmaal. Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER

Euroopa sadamatel on vaja «selget nimekirja» kõigist Vene laevadest, mis on Euroopa Liidu sanktsioonide kohaselt põlu all, teatas kolmapäeval Euroopa Meresadamate Organisatsioon (EPSO).

EPSO avaldas toetust ELi läinudnädalasele viiendale sanktsioonipaketile Venemaa vastu seoses sissetungiga Ukrainasse.

Samas rõhutas ühendus, et «valitsused ja pädevad asutused, nii riiklikul kui ELi tasandil, peavad täitma oma kohustust ja eraldama piisavalt töötajaid ja ressursse meetmete sujuvaks rakendamiseks».

Sanktsioonidega keelati Euroopa sadamatesse sisenemine kõigil Vene laevadel, välja arvatud need, mis kannavad põllumajandus- ja toidukaupu, humanitaarabi või energiakaupu, märkis ESPO.

ESPO kutsus Euroopa Meresõiduohutuse Ametit avaldama selget nimekirja Vene alustest, millel keelatakse ELi sadamatesse sisenemine, võttes arvesse ka neid aluseid, mis on alates 24. veebruarist (Vene invasiooni algusest) lippu vahetanud või ümber registreeritud.

«Vene aluste keelamine ELi sadamatesse sisenemast, aga ka impordi- ja ekspordikeelud eri tootekategooriates tähendavad sadamatele palju rohkem kontrolle,» märkis ühendus.

Brüsselis baseeruv ESPO esindab kõigi ELi liikmesriikide ja Norra sadamaameteid ja -liite. Ukraina sadamaamet on alates 2018. aastast jälgijaliige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles