Venemaa lipu all olevad laevad ei pääse enam Euroopa Liidu sadamatesse (1)

BNS
Copy
Venemaa lipuga alused pole enam Euroopa Liidu sadamates oodatud
Venemaa lipuga alused pole enam Euroopa Liidu sadamates oodatud Foto: AFP / Scanpix

Venemaa lipu all seilavad laevad tohivad alates pühapäevast siseneda Euroopa Liidu sadamatesse ainult merehätta sattunult, ning ka siis on vaja jõustruktuuridelt saada eriluba, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM).

Keelu alla lähevad ka need laevad, millel on pärast 24. veebruari Vene lipp mõne muu lipu vastu vahetatud. Majandus- ja taristuministri Taavi Aasa sõnul mõtestab kogu Euroopa ümber oma majandustegevust ning muutub üha enam Venemaast sõltumatuks.

«Kreml ei ilmuta märke agressiooni lõpetamisest, mistõttu otsib Euroopa järk-järgult strateegilisi võimalusi teha sõja hind nii kõrgeks, et kaoks ära perspektiiv Ukraina sõjalise rünnakuga jätkamiseks. Lisaks riikidele peavad kõik ettevõtjad, kelle tegevus on moel või teisel seotud Venemaaga, ümber mõtestama oma tegevusi, et uues majandusruumis hakkama saada,» ütles Aas.

Sadamasse sisenemise keelu alla lähevad ka vähemalt 15 meetri pikkused väikelaevad, jetid ja jahid, mis ei vea lasti ega mahuta üle 12 reisija. Merehädas olevad laevad võivad erandkorras sadamasse siseneda, kuid alles pärast seda, kui politsei ja piirivalveamet on abisaamisvajaduse kindlaks teinud.

Laevaagendid ja sadamad on saanud täpsemad juhised sanktsiooni kohta mereinfosüsteemi kaudu ning MKM palub neil jälgida nii sealseid teateid kui ka välisministeeriumi kodulehte.

Euroopa Liit võttis eelmisel reedel vastu viienda sanktsioonipaketi, mis sisaldab energiasanktsioone, uusi krüptovaratehingute piiranguid, sadamatesse sisenemise keeldu Venemaa lipu all sõitvatele laevadele, maanteeveokeeldu Venemaa ja Valgevene ettevõtetele ning täiendavaid ekspordi- ja uusi impordikeeldusid. Venemaa ettevõtetel ei lubata osaleda liikmesriikide riigihangetes ja sealsetele avalik-õiguslikele asutustele välistatakse igasugune rahaline toetus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles