Austraalia avas mere ristluslaevadele, Hiina karmistab koroonapiiranguid

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Inimesed tähistavad Sydney sadamas ristlusfirma P&O Cruises Australia lipulaeva Pacific Explorer saabumist. Laev oli esimene kruiisilaev, mis sisenes Austraalia sadamatesse pärast koroona tõttu kaks aastat kehtinud sisenemiskeeldu. EPA/BIANCA DE MARCHI AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Inimesed tähistavad Sydney sadamas ristlusfirma P&O Cruises Australia lipulaeva Pacific Explorer saabumist. Laev oli esimene kruiisilaev, mis sisenes Austraalia sadamatesse pärast koroona tõttu kaks aastat kehtinud sisenemiskeeldu. EPA/BIANCA DE MARCHI AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Foto: BIANCA DE MARCHI

Austraalia tühistas välismaistele ristluslaevadele kehtinud sissesõidukeelu ning lõpetas sellega kaks aastat kestnud koroonapiirangu.

Austraalia keskvõimu otsus lõpetas alates eilsest kruiisilaevadele kehtinud range koroonapiirangu, mis tõi sealsele majandusele kokku 7,4 miljardi dollari suuruse kahju, kirjutas Bloomberg. Piirang kehtestati 2020. aasta märtsis pärast ristluslaeva Ruby Princess pardal Sydney's vallandunud haiguspuhangut. 

Inimesed kogunesid esimese piirangujärgse kruiisilaeva vastuvõtuks Sydney rannapromenaadidel ning tähistasid laeva saabumist. Ristluslaeva Pacific Explorer sissesõitu sadamasse tervitasid ka pukserite tuletõrjepumpadega tekitatud vikerkaared ja laevapasunad. 

Rahvusvaheline kruiisiliinide assotsiatsioon tervitas Austraalia otsust ning teatas, et operaatorid valmistuvad hoolikalt tegevuse taastamiseks. Assotsiatsiooni andmetel andis ristluslaevaturism tööd rohkem kui 18 000 austraallasele. Pärast keskvõimu otsust tühistada ristluslaevade sisenemiskeeld, võib iga Austraalia osariik nüüd ise otsustada, mis ajast alates laevad võivad nende sadamatesse siseneda. 

Laevadel jääb endiselt kehtima üle 12-aasta vanuste reisijate ja laevapere liikmete vaktsineerimiskohustus, nõue kanda maski ning rutiinsed testimised. 

Enne koroonapandeemiat külastas ainuüksi Sydney sadamat 1,6 miljonit ristlusturisti aastas. Austraalia turismiametnikud ütlesid, et nõudlus ristlusreiside järele on koroonaperioodil langenud ning ei ole selge, kui kiiresti see võiks taastuda. Reisisektori aktsiad ei ole ikka veel taastunud ning pandeemia mõju turismimajandusele saab olema pikaajaline, vahendab Bloomberg. 

Samal ajal kui Austraalia on leevendanud ka piiril kehtivaid koroonanõudeid, on Hiinas uue koroonapuhangu tõttu kehtestatud uusi piiranguid ning masstestimiste ja tervete piirkondade lukku paneku tõttu vaevavad Hiina sadamaid tööjõupuudus ning sellest tulenevad kaupade ja laevade ummikud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles