Admiral Bellingshausen tänavu kaugetele külmadele vetele ei seila

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Enne 2021. aasta Arktika retkele siirdumist külastas mootorpurjekas Admiral Bellingshausen Käsmu küla. Et Käsmu sadam on korrastamata, pidi laev jääma ankrule Käsmu lahte ning huvilised viidi pardale väiksemate paatidega.
Enne 2021. aasta Arktika retkele siirdumist külastas mootorpurjekas Admiral Bellingshausen Käsmu küla. Et Käsmu sadam on korrastamata, pidi laev jääma ankrule Käsmu lahte ning huvilised viidi pardale väiksemate paatidega. Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja

Ekspeditsioonipurjekas Admiral Bellingshausen jääb tänavu kodusele Läänemerele. Huvilistel on võimalik laevaga tutvuda või teha kaasa mõni lühem retk Soome, Rootsi, Läti või ka Saksamaa vetesse, kuid jäämägede vahele sel aastal ei minda. 

Ekspeditsioonipurjeka Admiral Bellingshausen kapten Priit Kuusk ütles, et laev sai just mereklaariks ja on valmis teele asuma, kuid kahjuks pole suuremat sihtpunkti, kuhu kurss võtta. Koroonaviiruse tõttu jäi kavandatust lühemaks ka 2021. aasta ekspeditsioon Põhja-Jäämerele, kuna mitmed teekonnale jäävad riigid ei andnud ekspeditsioonile luba oma vetesse siseneda.

«Laev on heas korras, oleme teda hästi hoidnud ja võiks sõita igale poole. Kahjuks on olukord maailmameredel hetkel selline, et pikema ekspeditsiooni kavandamine ja ellu viimine ei ole võimalik. Siiski on huvilisi seltskondi, kes tahavad seilata siinsamas Läänemeres ja neile me selle võimaluse anname,» rääkis kapten. Töö jagavad omavahel ära kolm kaptenit, lisaks Kuusele ka Meelis Saarlaid ja Indrek Kivi. 

Laeva haldava MTÜ Thetis Ekspeditsioonid juht Tiit Pruuli ütles, et otsus Admiral Bellingshausen tänavu koduvetele jätta ei tulnud kergelt. «Pärast pikki kõhklusi otsustasid reederid, et praegu ei ole sobiv aega mööda maailma hulkuda ja lükkasid loodeväila läbimise järgmisse hooaega,» kommenteeris Pruuli. Thetise missiooniks on teadvustada polaaralade olulisust maailma kliima kujunemises ning juhtida tähelepanu keskkonnakaitse tähtsusele. Ekspeditsioonide käigus Antarktikasse ja Arktikasse on laeva meeskond panustanud ka kodanikuteaduse edendamisse ning toonud päris teadlastele vee-, taimestiku- ja tolmuproove kohtadest, kuhu teadusasutuste oma laevad liiga tihti ei satu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles