Hiidlased viivad turismiettevõtjad purjetama ja hülgeid pildistama

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy

Hiiumaal Kärdla sadamas homme toimuval turismimessil saavad osalejad kaasa teha purjeretke merele, õppida aerulauasõitu või minna mootorpaadiga merele hülgeid pildistama.

Üheks merelise sihtkoha Hiiumaa tõmbenumbriks on hülgevaatlusretked. Kärdla sadamast hülgevaatlusreise korraldava Tiit Reisid juht Tiit Randmaa ütles, et hülgevaatluspaat väljub ka Hiiumaa meremessi päeval, kuid kuna ühekorraga mahub paati vaid 10 reisijat, ei ole kindel, kui palju huvilisi päeva jooksul kokku jõutakse merele viia. Hülged tema sõnul igatahes juba ootavad. «Nad on päris julged. Paari päeva eest saime sellise toreda video, kus ujus lausa paadi kõrval ja poseeris pildistajale,» kommenteeris Randmaa.

Hiiumaa sadamas aerulaua ehk SUP-retki korraldav surfi- ja purjetamisõpetaja Boris Ljubtšenko ütles, et vesi on aerulauasõiduks juba sobivalt soe, lisaks antakse sõitjatele selga soojendav kalipso ning päästevest. «Kui maatuul SUP-laua jaoks liiga tugev, siis me turiste merele ei luba, aga siis saab teha purjekasõidu,» lubas Ljubtšenko. 

Eesti tänavusel ainsal turismimessil Hiiumaal Kärdla sadamas osaleb 40 turismiettevõtjat Hiiumaalt, Saaremaalt, mandrilt ja mujalt. Hiiumaa turismiklastri juht Kristel Üksvärav ütles, et kuigi Hiiumaa turismimessi korraldamise algne idee lähtus kohalike turismiettevõtjate soovist üksteise ja eriti uute kohalike turismitegijate teenustega lähemalt tutvuda, on huvi osutunud nii suureks, et võib rääkida kogu Eesti turismimessist.

„Praeguseks on osalusest teatanud rohkem kui 40 turismiettevõtet, nende hulgas Estravel, Tourest, Comtour, Go Travel, Salva Kindlustus, Visit Saaremaa ja Tiit Reisid. Oma esindusega on väljas Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liit ning muidugi korraldaja, Hiiumaa turismiklaster. Kuigi olme pööranud suurt tähelepanu Hiiumaa ja teiste piirkondade turismiettevõtete omavahelise koostöö korraldamisele, ei ole see enam ainult business-to-business ärimess, vaid häid pakkumisi leidub ka Hiiumaa külastajatele ning kohalikele,« rääkis Üksvärav.

Ta selgitas, et kuna koroonajärgse majandusliku ebakindluse ja Venemaa agressiooni tõttu Ukrainas on nii Eestis kui Euroopas ära jäänud kõik suuremad turismimessid, alustasid ka Hiiumaa messi korraldajad ettevaatlikult ning tänavune mess on ühepäevane. See-eest on sissepääs külastajatele tasuta. Kuna Hiiumaa olulisimaks eripäraks teiste turismipiirkondade ees meretagune asukoht, toimub ka turismimess Kärdla sadamas.

„Merelisus on Hiiumaa suurim omapära ja eelis. Tavaliselt annab vanajumal hiidlaste ettevõtmistele ikka head ilma, aga üllatusteks tuleb valmis olla. Kui homme taevast pussnuge ja väikseid kalu sajab, kolime kogu ürituse ellingusse sisse ja pole kahtlust, et mess läheb korda. Osalushuvi on igatahes suur ja juba on tekkinud mõte, et järgmisel aastal võiks kaasata ka teiste Läänemere suuremate saarte, nagu Gotland, Ahvenamaa, Bornholm delegatsioonid. Just käisime õppereisil Bornholmil ja leidsime, et meil on palju ühist, millest rääkida,» märkis turismiklastri juht.

Hiiumaa turismimess toimub kolmapäeval, 15. juunil Kärdla sadama Yachts-Service laevade talvehoiu- ja remondi ellingus ning osaliselt ka sadamaplatsil. Sadamas saab laenutada SUP- ehk aerulaudu, paate ja rentida meresõiduks purjekas koos kapteniga. Süüa pakuvad Hiidlaine ja Kubja kalaköök, lastetegevuste eest hoolitseb Hiiumaa lastekaitse ühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles