Vene ja USA laevastikud võistlevad Euroopa LNG gaasiga varustamisel

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Praegu käib Paldiskis LNG-kai ehitus, tulevikus võib sinna tulla ka suur maa-alune hüdroreservuaar.
Praegu käib Paldiskis LNG-kai ehitus, tulevikus võib sinna tulla ka suur maa-alune hüdroreservuaar. Foto: Eero Vabamägi

Samal ajal kui USA pakkujad püüavad suurendada veeldatud gaasi LNG tarneid Euroopasse, teeb ka Venemaa pingutusi, et avada Musta mere LNG terminalid, mis võimaldavad gaasi eksportida.

Kuna tavapärased veeldatud gaasi väljaveomarsruudid Venemaalt jäävad sõja tõttu suletuks, on venelased hakanud otsima võimalusi vedada gaasi välja Gruusia Musta mere sadamate, eelkõige Poti sadama kaudu, teatas Reuters. 

Venemaa peatas veeldatud gaasi tarned Ukraina kaudu 24. veebruaril, kui Venemaa alustas sõda Ukraina vastu. Samal ajal peatus ka veeldatud gaasi transiit läbi Rumeenia, Ungari ja Moldova. Gaasitransiidi vähendamisest on teatanud ka Soome.

Sanktsioonid ja ekspordipiirangud on vähendanud Venemaa gaasiekpordimahtu varasemalt 370 tuhandelt tonnilt kuus kuni 250 tuhande tonnini kuus.  

Reutersi teatel kavandab Venemaa sel kuul vedada raudteed mööda Poti sadamasse 3 000 tonni Surgutist pärit gaasi, mis seejärel veetakse Varna sadamasse Bulgaarias.

USA püüab asendada raskustega võitleva Venemaa gaasitarneid

Samal ajal kui Venemaa püüab sanktsioonidest kõrvale hiilida ning taastada sõja tõttu katkestatud gaasiekspordikanaleid, pürgib Euroopa energiavarustuse turule ka maailma suurim gaasitarnija USA. Ühendriikide gaasi väljaveovõimet aga pärsib juunikuus tulekahjus kannatada saanud Freeporti terminali taastamine. 

Sõja tõttu Venemaale kehtestatud sanktsioonide ning Venemaa vastumeetmete tõttu on gaasitarned nii torujuhtmetes kui meritsi Musta mere sadamate kaudu märkimisväärselt vähenenud ning Euroopa tarbijad otsivad uusi kanaleid gaasi hankimiseks. 

USA idaranniku gaasiterminal Freeport loodab taastada tegevuse selle aasta oktoobris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles