Maailmamere piraatlus on langenud 30 aasta madalaimale tasemele

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Somaali piraatide tegevuse kõrgaeg lõppes 2010. aastate alguses. Belgia mereväelaste poolt 2012. aastal kinni peetud kurikaelad.
Somaali piraatide tegevuse kõrgaeg lõppes 2010. aastate alguses. Belgia mereväelaste poolt 2012. aastal kinni peetud kurikaelad. Foto: www.eunavfor.eu

Ülemaailmsed piraatlusjuhtumid langesid aasta esimesel poolel 30 aasta madalaimale tasemele, teatas ICC rahvusvaheline merendusbüroo (IMB) sel nädalal avaldatud aruandes.

Raportis kirjeldatakse 2022. aasta esimese kuue kuu jooksul toimunud 58 piraatlusjuhtumit ja relvastatud röövi laevade vastu, mis on madalaim koguarv alates 1994. aastast ja vähem kui eelmisel aastal samal perioodil, mil toimus 68 juhtumit, kirjutas portal GCaptain ICC IMB raportile viidates. 

IMB piraatluse aruandluskeskus (PRC) sai jaanuarist juunini teateid 55 laeva pardale tungimises, kahest rünnakukatsest ja ühe laeva kaaperdamisest. Samas ei toimunud meeskonna inimrööve. «See pole hea uudis mitte ainult meremeestele ja laevandustööstusele, vaid ka kaubandusele, mis soodustab majanduskasvu,» ütles IMB direktor Michael Howlett ning lisas, et riskipiirkonnad ja laevanduskogukond peavad jääma valvsaks. «Julgustame valitsusi ja reageerivaid asutusi jätkama oma patrulle, millel on hoiatav mõju piraatlusele,» rõhutas Howlett. Kuigi teatatud vahejuhtumite vähenemine on tervitatav areng, hoiatab IMB HRV jätkuvalt liigse rahulolu eest. 96 protsendil kirjeldatud vahejuhtumitest tungisid ründajad rünnatava laeva pardale ja hoolimata sellest, et perioodi jooksul ei teatatud ühestki meeskonna inimröövist, jätkub vägivald ja meeskondade ähvardamine – 23 meeskonda võeti pantvangi ja viit inimest on ähvardatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles