Soome purjetajad on leidnud tee uuenenud Hara sadamasse

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Helsingi Lauttasaari jahtklubi HSK eskaader lahkumas Hara sadamast pärast juunikuist külastust
Helsingi Lauttasaari jahtklubi HSK eskaader lahkumas Hara sadamast pärast juunikuist külastust Foto: Kalevi Westersund

Soome purjetajad on uueneva Hara väikelaevasadama avastanud ja omaks võtnud. Tänavu hooaja algul avati sadamas uus klubihoone koos restoraniga, allveelaevade baasi varemetes saab tutvuda näitusega Hara sadama ja Hara saare ajaloost. 

Nõukogudeaegse Hara allveelaevade baasi akvatooriumis on valminud kõiki sadamteenuseid pakkuv Hara väikelaevasadam. Samas tegutseb Hara Seilamise Seltsi nimeline jahtklubi. Seltsi kommodoor Marti Hääl ütles, et tegelikult juba mitu aastat tegutsenud Hara väikelaevasadam võib klubi- ja restoranihoone valmimisega kinnitada, et nüüd on saadaval kõik tänapäevased sadamateenused. Lisaks kohalikele paadiomanikele ja purjesportlastele on sadama avastanud ka Soome merematkajad.

«Kõik teenused on külalistele avatud ja põhjanaabrid on meie sadama võimalused avastanud. Juunis käis Helsingist üks suurem eskaader, aga vähemalt paar Soome lipuga laev on sadamas sees iga päev,» rääkis Hääl.

Osa sadama allveelaevabaasi ajast pärit ehististest on veel korrastamata kuid Hääle sõnul tehakse seda sammhaaval ja ettevaatlikult, kuna tegemist on pärandobjektiga. 

«Praegu on allveelaevabaasi rajatistes üleval püsinäitus baasi ja Hara saare ajaloost. Vähehaaval korrastame ka need kaid ja hooned, aga tahaks enne teha ja siis rääkida,» jäi kommodoor ülejäänud sadama-ala restaureerimise kommenteerimisel napisõnaliseks. 

Lisaks külalissadamale võõrustab Hara sadam ka kohalikke purjetamisvõistlusi, tänavu toimub seal kaks üle-eestilist regatti. Juuni lõpus toimus Tormilinnu regatt noorpurjetajatele ja juuli lõpus tuleb Hara regatt olümpiapaatidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles