Keskkonnakaitsjad vaidlustasid Taani kohtus Põhjamere gaasipuurimise

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
The Total Culzean naftaplatvorm Põhjameres ligikaudu 45 miili (70 kilomeetri) kaugusel Aberdeeni rannikust idas. Üht suurimat naftapuurimisettevõtet Total artiklis mainitud kohtuvaidlus hetkel ei puuduta. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP)
The Total Culzean naftaplatvorm Põhjameres ligikaudu 45 miili (70 kilomeetri) kaugusel Aberdeeni rannikust idas. Üht suurimat naftapuurimisettevõtet Total artiklis mainitud kohtuvaidlus hetkel ei puuduta. (Photo by ANDY BUCHANAN / AFP) Foto: ANDY BUCHANAN

Saksamaa ja Hollandi keskkonnaaktivistid vaidlustasid Taani kohtus energeetikafirma ONE-Dyas gaasipuurimisprojektid Põhjameres. 

Kohtuvaidlus võib raskendada Euroopa riikide loobumist Venemaa kütustest, kuna üks alternatiivsetest energiaallikatest jääb kavandatud ajal kasutusele võtmata, vahendas Reuters.

Mittetulundusühing Environmental Action Germany (DUH) teatas, et on koos Hollandi organisatsiooniga Mobilization for the Environment (MOB) ja Ida-Friisimaa rannikupiirkonna kodanikualgatusega esitanud hagi Haagi Euroopa Kohtule.

Eraomanduses olevale Hollandi ettevõttele ONE-Dyas on Hollandi ametivõimud andnud loa arendada N05-A gaasimaardlat Põhjameres Saksamaa ja Hollandi vetes ning gaasitootmist kavandatakse ka ümbritsevatel väljadel. Platvorm töötab ettevõtte sõnul täielikult tuuleenergial. Firma lootis alustada 2024. aasta lõpuks maagaasi tarnimist Hollandi ja Saksamaa kodumajapidamistele, mille eeldatav potentsiaal on umbes 13 miljardit kuupmeetrit gaasi.

«Uue platvormi rajamine Põhjamerele loob uue taristu, mis suurendab meie pikaajalist sõltuvust fossiilenergiast. See ei ühildu kliimaeesmärkidega,» ütles DUHi juht Sascha Mueller-Kraenner. DUHi esindaja ütles ka, et koht asub Waddeni mere lähedal, mis on UNESCO maailmapärandi nimistus ja suurim katkematu liiva- ja mudatasandike süsteem maailmas.

Saksamaal asuvad Juisti ja Borkumi saared on survegrupi teatel esitanud ühiselt järjekordse hagi kavandatava gaasiuuringu vastu. Kumbki saarte administratsioon ei olnud kohe kommenteerimiseks saadaval. ONE-Dyas ei vastanud kohe meili teel saadetud kommentaaritaotlusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles