Venemaa võis Egiptusest leida naftaekspordiks uue salaukse

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Libeeria lipu all seilav tanker Ice Energy (vasakul) pumpas Kreeka ranniku lähedal tankerilt Lana ümber  sanktsioneeritud riikidest pärit toornaftat, foto tehtud maikuus.
Libeeria lipu all seilav tanker Ice Energy (vasakul) pumpas Kreeka ranniku lähedal tankerilt Lana ümber sanktsioneeritud riikidest pärit toornaftat, foto tehtud maikuus. Foto: ANGELOS TZORTZINIS

Venemaa võib kasutada sanktsioonidest kõrvale hiilides väikest Egiptuse sadamat oma naftaekspordiks, kahtlustavad vaatlejad.

Venemaa otsib riigile kehtestatud sanktsioonide tõttu uusi kanaleid oma nafta ekspordiks ning võib olla leidnud selleks väikese Egiptuse sadama El Hamra, kus naftat teiste riikide laevadele ümber pumbata, teatas Bloomberg. 

Agentuuri laevaliikluse jälgimise andmetest selgus, et juuli lõpul toimetas Venemaa Vahemere lõunarannikl asuvasse El Hamra sadamasse 700 000 barrelit naftat, kust teine laev mõni tund hiljem naftalasti peale võttis. Tõenäoliselt oli kas osaliselt või täielikult tegemist sama Venemaa kütusega. 

Egiptust on Venemaa varemgi oma nafta väljaveoks kasutanud. Kas El Hamra ümberpumpamine oli ühekordne operatsioon või saab sellest püsivam transiiditee, vaatlejate raportist ei selgu, kuid sellised ebatavalised manöövrid teevad naftaveo jälgimise sanktsioneeritud riikidest raskemaks.

El Hamra terminali haldab Egiptuse Western Desert Operating Petroleum Co. Sadamas on kuus naftahoidlat kogumahutavusega 1,5 miljonit barrelit. Sadam ehitati Lääne-Sahara nafta töötlemiseks ja käitlemiseks.

Venemaa on sanktsioonidest püüdnud kõrvale hiilida ka naftat ja naftatooteid merel teistele tankeritele ümber pumbates ning neid Aasia riikide kaudu müües. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles